Перестрілка на Чонгарі: дійові особи

Сюжети
Фото: Facebook Victor Levchenko

Минулого тижня неподалік біля села Чонгар Генічеського району Херсонщини сталася надзвичайна подія. Неподалік від адмінмежі з окупованим Кримом, сталася стрілянина на території приватного підприємства «Чонгар», яке належить сімейній агрофірмі екс-голови Генічеської райдержадміністрації Сейтумера Німетуллаєва, який зараз переховується від суду на півострові, де активно співпрацює з російськими окупантами.

На виклик до розташованого на території підприємства «Чонгар» зернового току виїхали співробітники відділу патрульної поліції в АРК і Севастополі, які затримали кількох учасників стрілянини та вилучили зброю.

Однак адвокат Німетуллаєва Михайло Величко заявляє, що поліцейські затримали не нападників, а представників охоронної агенції «Азов», які охороняли ток. Величко стверджує, що підприємство «Чонгар» хотіли захопити члени громадського формування «Аскер» та ветерани формування «Айдар». У свою чергу, лідер «Аскеру» Ленур Іслямов заявив про непричетність його членів до надзвичайної події.

У поліції ще продовжують з’ясовувати усі обставини стрілянини, відкрито кримінальне провадження. Усіх затриманих після перевірки відпустили.

Центр журналістських розслідувань неодноразово наводи свідчення того, що попри оголошення у розшук і три кримінальні справи, бізнес Німетуллаєва на Херсонщині, яким зараз управляє його дружина, продовжує процвітати, а сам екс-чиновник, як і раніше, впливає на події на прикордонній з Кримом території.

У лютому цього року була здійснена спроба рейдерського захоплення підприємства «Чогар»: до держреєстру внесено зміни про керівника і засновника, а юридичну адресу перереєстровано на Київ. Однак міністерство юстиції задовольнило скаргу адвокатів Німетуллаєва і зміни були скасовані.

Проте, як свідчать дані державного реєстру, Німетуллаєв дозволив зайти у свій бізнес іншій юридичній особі – ТОВ «Генічеські лани». Ця фірма з кінця березня значиться як засновник підприємства «Чонгар». Її єдиним бенефіціаром вказаний херсонський адвокат Віктор Стамбула. Для того, аби ці зміни відбулися , адвокати Німетуллаєва через суд зняли арешт з майна підприємства «Чонгар». Тож, можна припустити, що рейдери допомогли біглому чиновнику переписати свої статки на іншу особу.

Сюжет Свєти Єрещенко, Дмитра Шеремета, Центр журналістських розслідувань: