Георгій Могильний. Схема отримання земельної ділянки

Сюжети

Україна – єдина країна Європи, де існує заборона на продаж землі сільськогосподарського призначення. Верховна Рада України вже 9 разів продовжувала мораторій на продаж аграрної землі.

В Україні понад 6 млн колишніх колгоспників та сільгосппрацівників отримали паї, однак не можуть ними розпорядитись. Бюджети недоотримали десятки мільярдів гривень податків, а Україна в цілому – мільярди доларів інвестицій.

Усі президенти і парламенти казали і кажуть, що для відкриття ринку землі треба підготуватись – захистити його від скупівлі українського чорнозему підступними іноземцями, ухвалити гарні закони, сформувати кадастр. Але всього цього чомусь не роблять – нинішній уряд вже тричі поспіль провалює терміни розробки та подання до ВР законопроекту «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Але ринок аграрної землі в Україні є – нелегальний, чорний і корупційний, з якого живляться усі гілки і вертикалі влади. Схеми чорного ринку і чинне законодавство добре підігнані один до одного, тож часто оборудки виглядають цілком законними, якщо не брати до уваги втрати, які несуть громадяни і держава в цілому.

Аферисти отримують селянські паї у власність в обмін на 300 гривень за два гектари. Юрист Георгій МОГИЛЬНИЙ про схему отримання земельної ділянки.