Морський трибунал ООН. Справа захоплених Росією військових моряків та кораблів ВМСУ

Сюжети
моряки

25 листопада 2018 року два малих броньованих катери і буксир Військово-Морських Сил України здійснювали перехід із Одеси до Маріуполя. Поблизу Керченської протоки, яка після окупації Росією Криму повністю контролюється російськими прикордонниками ФСБ та військовим флотом, українські кораблі були атаковані і обстріляні російськими кораблями ФСБ.

Українські катери та буксир були захоплені російськими прикордонниками, а 24 військові моряки,  серед яких – троє поранених, взяті у полон.

Україна звинувачує Росію у порушенні імунітету військових кораблів, і подала позов до Міжнародного трибуналу з морського права. Україна вимагає негайного звільнення кораблів та їх екіпажів – як тимчасового заходу проти Російської Федерації.

«Імунітет військових кораблів є основоположним у міжнародній системі. Військові кораблі та їх персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів», – каже Олена ЗЕРКАЛЬ, заступниця міністра закордонних справ.

РФ відмовилась брати участь у слуханнях морського трибуналу ООН, ставлячи під сумнів його юрисдикцію.

«Росія намагається уникнути аналізу своїх протиправних діянь цим трибуналом шляхом представлення їх як військової діяльності», – каже ЗЕРКАЛЬ.

Україна заперечує: кораблі ВМС України не вели військову діяльність, це був перехід із одного українського порту в інший – з Одеси до Маріуполя.

Росія заявляє, що українські кораблі «таємно вторглися» в російські територіальні води і здійснювали провокації.

Адвокат від України Джонатан Гімблет заперечує: «Українські військові кораблі вже проходили Керченську протоку і це не викликало ніяких негативних інцидентів».

Україна також заперечує, що невеликі катери Військово-морських сил України, які несуть легке озброєння, могли загрожувати російським військовим кораблям, що переважали і кількістю, і озброєнням.

Україна заявляє, що РФ, перекривши фарватер Керченської протоки танкером, що повністю заблокувало її проходження суднами, ще раз порушила Конвенцію ООН з морського права.

Рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських військових кораблів та моряків як тимчасового заходу проти Росії очікується 25 травня.

Сюжет Центру журналістських розслідувань: