Пережити знову: від анексії до депортації

Сюжети
День памяти жертв депортации крымских татар

18 травня виповнюється 75 років одній із найбільш трагічних подій в історії Криму – сталінської депортації кримськотатарського народу.

Через півстоліття заслАння народ повернувся до Криму, але після його окупації Росією переживає нову трагедію – Росія видавлює корінний народ, саме існування якого спростовує міф про те, що Крим завжди був російським.

Політику Росії щодо Криму, починаючи від першої анексії 1783 року до сьогодення, обговорювали історики, політики та журналісти, які зібрались у “Кримському домі” у Києві на суспільну дискусію Північне Причорномор’я та Крим у російському імперському дискурсі”.

Після окупації та спроби анексії Криму Росією у кримських татар немає можливості вільно відзначати День пам’яті жертв депортації. Уже в 2014 році окупаційна влада заборонила традиційний жалобний мітинг у центрі Сімферополя, який завжди збирав тисячі людей, дозволивши його проведення на околиці міста.

Міфи про кримських татар, штучно створені радянською пропагандою для виправдання злочинів проти людяності, і досі присутні в історичному дискурсі Росії, оскільки на них будується її сучасна державна політика. Але ці ж міфи і досі присутні і в українських підручниках.

Росія продовжує нав’язувати свої пропагандистські міфи про “споконвічно російський Крим” та проросійську Новоросію, аби виправдати свої загарбницькі дії. В Україні ж на шостому році збройної агресії Росії методи протидії ворожій ідеології та пропаганді і досі лишаються предметом дискусій вчених та політиків, а не ефективною зброєю, застосованою проти окупанта.