Чорнобук залишиться під арештом до закінчення досудового слідства

Сюжети
Валерій Чорнобук у Голосіївському райсуді Києва Фото: hromadske.ua

Екс-голові Апеляційного суду Криму Валерію Чорнобуку, якому інкримінується державна зрада,  продовжили термін тримання під вартою до 27 червня. Досудове розслідування у його справі вже на фінішній прямій: на початку червня Чорнобука вже можуть ознайомити з обвинувальним актом.

Засідання Голосіївського райсуду проходило у режимі онлайн-трансляції. Прокурори просили задовольнити клопотання слідчого про продовження тримання під вартою екс-голову Апеляційного суду. Прокурор Тетяна Косяченко нагадала, що Чорнобук чотири місяці був у розшуку. За її словами, зараз існують обґрунтовані ризики того, що Чорнобук може втекти від слідства, а оскільки він тривалий час був суддею різних судів, існує ризик тиску на свідків та слідство.

Адвокат Чорнобука Костянтин Грицишен вчергове заявив, що на момент затримання Чорнобук мав статус адвоката, а отже його затримання у загальному порядку було незаконним, а процесуальні дії проводились без участі адвокатів. Крім того, захисник стверджує, що на момент затримання і досі Чорнобук залишається суддею, а тому згоду на затримання повинна була дати Вища рада правосуддя.

У прокуратурі ж доводять, що порушень ані при повідомленні про підозру, ані при проведенні інших процесуальних дій не було.

Сторона захисту стверджує, що протоколи допитів свідків у справі Чорнобука у більшій частині тексту збігаються, а інтерв’ю у матеріалах справи «змонтоване» та «має незрозуміле походження». Мова йде про інтерв’ю, яке Чорнобук у березні 2014 року дав Центру журналістських розслідувань. Тоді він заохочував кримських суддів перейти на службу до країни-окупанта і навчав їх законодавству Росії.

Під час судових засідань про продовження арешту Чорнобук заявив слідчій судді, що її затягли у злочин ГПУ з СБУ, але «все може змінитись при новій влади». Його адвокат натяк клієнта спробував дезавуювати.

І все ж, схоже на те, що колишній голова Апеляційного суду Криму намагається підлаштовуватись під коливання політичних терез. На момент кримського призначення Чорнобука його називали людиною Андрія Портнова, який курував судову реформу в адміністрації президента Януковича, потім втік до Росії, а нещодавно повернувся. Відомо також, що у 2016 році, після звільнення із Дніпропетровського апеляційного суду Чорнобук працював у мерії Дніпра, яку очолює Борис Філатов. З Філатовим та його колишнім партнером – Геннадієм Корбаном Чорнобука пов’язують винесені ним рішення, якими засилювались багатомільйонні оборудки. Але це вже – інша історія, яку розкажемо у наступній програмі в нашому досудовому розслідуванні справи Валерія Чорнобука.

Сюжет Тетяни Курманової, Центр журналістських розслідувань: