Ганна Гопко: Ми повинні гармонізувати законодавство України з міжнародним

Сюжети
Ганна Гопко, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Фото: investigator.org.ua

Геноцид, агресія, злочини проти людяності – це міжнародні злочини. Однак Кримінальний кодекс України не передбачає за них відповідальність. Законопроект №9438 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права», покликаний гармонізувати українське законодавство із міжнародним правом, готувався урядом три роки і з грудня 2018 року лежить у Верховній Раді без руху. Чому?

В інтерв’ю Центру журналістських розслідувань голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко поділилась своєю думкою:

«Давайте, по-перше, згадаємо історію цього законопроекту. Як довго він готувався в уряді, де була боротьба між міністерством закордонних справ і міністерством юстиції, яке проводило робочі наради але довго не могло отримати погодження від МЗС».

«Україна зараз використовує Міжнародний кримінальний суд, Міжнародний суд ООН. Очевидно, що нам потрібно гармонізувати наше законодавство з міжнародним правом. Хотілося, щоб це сталося ще у цьому скликанні, тому що російська агресія триває і ті всі злочини, які з цим пов’язані, зараз необхідно кваліфікувати і визначити конкретну термінологію в нашому законодавстві для того, щоб простіше було працювати і нашим юристам, відстоюючи національні інтереси в міжнародних судах».