Добре від DOBRE на Херсонщині

Сюжети

За чотири роки з початку впровадження реформи децентралізації в Україні створена 881 об’єднана територіальна громада (ОТГ), з них 31 – на Херсонщині. Органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень, додаткове бюджетне фінансування, а також можливості міжнародної допомоги.

10 громад області працюють за програмою DOBRE, що фінансується Агентством з міжнародного розвитку США (USAID). Програма дозволяє посилити місцеве самоврядування за рахунок участі членів громади у прийнятті рішень, прозорості органів врядування та покращення якості послуг. Про це, зокрема, свідчить досвід ОТГ Асканія-Нова.

У кожній громаді, яка є партнером програми DOBRE, створюються Місцеві молодіжні ради. В Асканії-Новій восени планують відкрити молодіжний центр «Щастя поруч», який облаштовують за спільного фінансування програми та громади.

У районах, що межують із окупованим Кримом дуже мало нових медіа і немає жодної локальної телевізійної та радіостанції. Програма DOBRE допомогла громаді Асканія-Нова в облаштуванні поки першого медіа-центру.

«Врятуй майбутнє життя – почни сортувати сміття». Ініціативна група, що реалізує проект «Let’s Do It, Askania-Nova!» в рамках програми DOBRE, провела та зафільмувала флеш-моб за чисте довкілля. Сортувати відходи закликали учні гімназії та відомі в громаді люди.

Український кризовий медіа-центр, який є партнером програми DOBRE, створив промо-ролики для об’єднаних громад Херсонщини, які мають допомогти їм із залученням туристів та інвесторів.

Бюджет програми DOBRE складає 50 мільйонів доларів США. Вона діятиме до 2021 року. Громади, які змогли стати її партнерами, отримали інформаційну, експертну та матеріальну підтримку, а також знання про те, як розпоряджатись ресурсами і бути спроможними.

Сюжет Свєти Єрещенко, Центр журналістських розслідувань: