Листування Суркова: правда про гібридну агресію Росії

Сюжети
Помічник президента РФ Владислав Сурков Фото: ТАСС

Гібридна війна – термін, який останнім часом асоціюється саме з агресією Росії проти України і чітко демонструє, що військова активність є лише одним елементом зі спектру інструментів великої продуманої стратегії. Поширення дезінформації, шпигунство, підроблені документи, залучення політичних сил, збір компромату, вбивства – тільки мала частина методів, які Росія використовує проти України.

Доказом цьому є зламані в 2016 та 2017 роках електронні листи, які належать «сірому кардиналу» у російській владі – раднику президента РФ Владиславу Суркову, який має великий вплив на прийняття рішень у Кремлі.

Злам, завдяки якому відкрито доступ до електронних листів Суркова, здійснила спільнота українських хактивістів під назвою Український Кіберальянс. Перед тим як листи були викладені трьома частинами в загальний доступ у мережі Інтернет, їх проаналізувала інша група, InformNapalm та добровільне об’єднання журналістів-розслідувачів.

Аналіз електронних листів першого, другого та третього пакетів зламу Суркова, створений головною редакторкою Euromaidan Press Олександрою Шандрою та членом парламенту Великої Британії Робертом Сілі, розкривають роль російських та українських політиків у кремлівському плані захоплення України. Самі автори аналізу повністю впевнені в достовірності отриманої інформації.

У зливах представлена вся політично-підривна діяльність проти України, якою займався Сурков, туди увійшли і окупація Криму, і проект по Донбасу і невдала спроба створити так звану «Новоросію» на його окупованих територіях.

При цьому, не дивлячись на певні промахи, Росія продовжує впливати на українське суспільство. І робить вона це за допомогою ЗМІ, політиків та прихильників ідеї «русского міра», які залишаються головними інсайдерами для країни-агресора.

На сьогоднішній день – злам сурковської пошти є найбільшим витоком інформації про вищих посадовців Кремля і зсередини показує стратегії гібридної війни, яку веде Росія в Україні. Проте Сурков не єдина людина, яка має відношення до рішень Кремля щодо України. Тому – очікуємо нових зламів та викриттів.

Сюжет Ольги Махинько, Центр журналістських розслідувань: