Медіацентри IPC в Херсоні та Генічеську. Підсумки

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

До окупації Криму Росією Інформаційний прес-центр мав цілу мережу медіа-центрів у найбільших містах півострова. Досвід сімферопольського незалежного майданчика для проведення медіа-заходів та публічної дискусії поширився на Севастополь, Ялту, Євпаторію, Феодосію та Джанкой.

Окупація Криму Росією зупинила роботу медіацентрів. Приміщення в Сімферополі було першим недержавним об’єктом, захопленим військовими без знаків розпізнавання. За кілька днів бійці так званої «самооборони Криму» захопили й медіа-центр IPC у Севастополі.

Відродження мережі своїх медіа майданчиків Інформаційний прес-центр почав із Херсона і Генічеська, двох важливих пунктів на шляху до Криму. За вісім місяців дії проекту Internews «Медійна програма в Україні» у медіа-центрах IPC відбулось більше 160 заходів, які транслюються онлайн у соцмережах, тож доступні всюди.

Кримська тематика – особлива у заходах та публікаціях медіа-центрів. Це – розслідування гальмування облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду на адмінмежі з Кримом, регулярні звіти кримської патрульної поліції, доступ кримських випускників до освіти на вільній території України, питання безпеки і корупції у прикордонних районах.

У районах, що межують з окупованим Кримом, немає жодної локальної теле- чи радіостанції, та й загальна кількість та охоплення місцевих медіа дуже мала. Редакції малочисельні, тож медіа-центри та їхній контент допомагають місцевим виданням економити ресурси.

За час існування медіа-центрів у Херсоні та Генічеську проведено понад сотні пресконференцій і круглих столів, що стали джерелом достовірної інформації – понад 25 регіональних ЗМІ регулярно використовують ексклюзивні матеріали сайтів IPC. Журналісти відзначають: така медіа підтримка є важливим фактором і для інформаційної реінтеграції окупованих територій Криму та Севастополя.

Медіа-центри та їхні сайти стали потужним джерелом новин про хід реформ у регіоні – децентралізації, адміністративної, освіти та медицини, інформація про які раніше мало публікувалась у локальних ЗМІ через складність тем. Формат «мобільного медіа-центру» – тобто виїздів журналістів у віддалені райони сприяв кращому розумінню причин гальмування реформ. IPC-Херсон став платформою, з якої Центр розвитку місцевого самоврядування мав змогу комунікувати з мешканцями найвіддаленіших районів області.

Заходи, організовані в медіа-центрах, сприяли більшій прозорості влади, а інформація із перших вуст – забезпечувала достовірне інформування із найгостріших тем та, водночас, не давала розгулятись дезинформації і фейковим новинам.

Наступний період проекту Інформаційного прес-центру та його медіа-майданчиків у Херсоні та Генічеську розпочнеться уже у жовтні. У планах медіа-центрів будуть деякі зміни, що спрямовані на збільшення якісного мультимедійного контенту та розвиток сайтів IPC-Херсон та IPC-Генічеськ як засобів масової інформації. Але, як і досі, медіа-центри будуть перш за все незалежними майданчиками для публічної дискусії та трибуною для громадськості регіону.

Сюжет Свєти Єрещенко и Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань: