Єврокошти для переселенців. Три роки потому

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань два роки тому аналізував ефективність освоєння 8 млн євро гранту Євросоюзу, виділених на проект з ремонту і облаштування житла для переселенців із Криму і Донбасу у 10 містах України. Зокрема у Херсоні 800 тис євро від ЄС міськими чиновниками були витрачені на ремонт кімнат і побутових помешкань у двох гуртожитках та закупівлю необхідного приладдя, задля створення належних умов для переселенців.

Однак роботи були проведені неякісно, а сантехніка вже через півроку потребувала заміни. Виконавцем проекту у частині ремонтних робіт у гуртожитках міська влада визначила не будівельну компанію з доброю репутацією, а фізичну особу – підприємця Михайла Южного. Після дорогого «євроремонту», що потягнув на сотні тисяч євро, у кімнатах та кухнях «цвіли» стіни, протікала та осипалась стеля. І це було очікувано – адже дірявий дах відремонтувати «забули».

10 відсотків цього проекту складали гроші міського бюджету. Тож депутатська антикорупційна комісія тоді провела перевірку їх використання, а невдовзі стало відомо, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів. Однак до відповідальності так ніхто і не був притягнений.

Майже три роки потому ЦЖР вирішив відвідати вимушених переселенців в їхньому тимчасовому житлі у херсонських гуртожитках та довідатись, чи змінилась за цей час їхнє життя. Виявилось, що проблеми трирічної давності все ще актуальні. А після закінчення фінансування з європейських фондів місцева влада зовсім про них забула.

Однак тепер ці люди побоюються, що з настанням миру їх можуть виселити з уже облаштованих кімнат та змусити або шукати інше помешкання, або ж взагалі – повернутись до регіону, звідки їх вигнала війна. Переселенці не мають жодного документу, що міг би підтвердити, що вони мешкають в цих гуртожитках. Ордери на кімнати відразу після заселення у них чомусь забрали представники міської влади, тож реєстрації у Херсоні у них немає.

За роки, що пройшли після того, як ці люди були змушені шукати собі нові домівки, їхнє життя кардинально змінилося. Хтось знайшов гарну роботу, хтось створив сім’ю вже в Херсоні. Переселенці зізнаються: переважна більшість з них не повернеться на Донбас, навіть коли війна скінчиться.

Сюжет Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань: