В’язні війни

Сюжети
Фото: Facebook Людмила Денісова

Переселенка Катерина Савицька живе в Харкові. Вона уже майже 7 років чекає на сина Романа з тюрми, що тепер знаходиться на окупованій території Донеччини. Його затримали ще до війни, а засудили за «законами» так званої «ДНР». Катерина каже, що син є у списках на переведення на підконтрольну Україні територію. Вона неодноразово зверталась за допомогою до представників ОБСЄ, проте так зване «міністерство юстиції ДНР» їх ігнорує.

В Україні на законодавчому рівні і досі не вирішено, як бути із вироками, винесеними незаконно створеними «судами» на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу, та реально відбутими покараннями. Роман, наприклад, відсидів уже майже сім із дев’яти присуджених йому років. Правозахисники не виключають, що у разі звільнення чи переведення його буде судити український суд.

Утримуваного в Донецькому СІЗО вже 5 років українця Миколу затримали за підозрою у співпраці з «чорними ріелторами». При цьому Селидівський суд, який знаходиться на підконтрольній Україні території його виправдав, але «суд» в ОРДЛО може засудити.

Точної кількості неполітичних в’язнів у ОРДЛО в Києві не знають. Та й списки політичних бранців та військовополонених усі роки дії мінського процесу верифікувати не вдалося.

Між тим утримувані у СІЗО, тюрмах та колоніях окупованої частини Донбасу можуть вчиняти й нові злочини. Адвокати розповідають, що не раз отримували інформацію про те, що підозрюваним та засудженим пропонували вийти на свободу двома шляхами: йти воювати проти України або заплатити викуп.

У 2017 році Головне управління розвідки Міноборони України повідомляло, що російським командуванням здійснюється вербування в’язнів на окупованій території для укомплектування армійських корпусів так званих «ДНР» та «ЛНР». Вже у травні 2019 року, за даними військової розвідки, через неукомплектованість підрозділів колишніх в’язнів почали наймати на контрактну службу.

За офіційними даними, у грудні 2014 року у тюрмах та СІЗО окупованих територій залишалось 16200 осіб. Перевели на підконтрольну Україні територію за 5 років близько 500 ув’язнених. Скільки з них звільнили у зв’язку з закінченням терміну ув’язнення, скільки пішли воювати проти України чи відкупились – невідомо.

Сюжет Центру журналистських розслідувань: