Погрози, сварки, стрілянина. Особливості херсонської децентралізації

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Створення об’єднаних громад у деяких районах Херсонщини все більше нагадує триллер. Тут, за класикою жанру, є і напружений сюжет, і особиста неприязнь, і жага помсти, стрілянина та злам сейфу з документами.

Село Новокаїри разом з сусіднім селом Республіканець утворюють Новокаїрську сільську раду. Ця територія ще не входить до складу жодної об’єднаної територіальної громади. Тож з нового року, якщо мешканці села не оберуть собі нові ОТГ, це рішення за них прийматиме Верховна Рада.

Варіантів два: Милівська ОТГ, що географічно ближче та куди легше доїхати, та Новорайська, приєднатись до якої агітує сільський голова Новокаїр Віктор Горбань разом з депутатами сільської ради. Серед селян вистачає прибічників обидвох векторів інтеграції, причому кожна зі сторін вважає себе більшістю. За таких умов конфлікту уникнути було майже неможливо.

Справжні пристрасті розгорілися, коли прибічники обох варіантів вирішили збирати підписи земляків за приєднання до тієї чи іншої громади. Прибічники «милівського» вектору ініціювали опитування жителів. Голова сільської ради подворовий обхід опонентів вважає незаконним та таким, що лише збільшує напруження у селі. Каже, лише депутати мають право вирішувати подальшу долю розвитку села. Коли ж група активісток все ж наважилась провести опитування земляків, Горбань, за їхніми словами, почав всіляко перешкоджати їх намірам, а його дружина – погрожувати звільненням ініціаторам сільського плебісциту.

Із Милового для захисту активісток сусіднього села відправилась група підтримки з кількох молодих та дужих чоловіків. Горбань сприйняв їхній приїзд до Новокаїр, як прояв агресії і стверджує, що чоловіки були озброєні і змушували людей підписуватись за об’єднання з Миловим. Але сам того не бачив. В Миловому кажуть: ніякої зброї у чоловіків не було та й родом вони – із Республіканця, тобто, також є частиною місцевої громади та мають право голосу.

У Миловому провину за конфлікт покладають суцільно на Горбаня та зазначають – їх громада, в супереч його слів, є економічно спроможною.

15 листопада з другої спроби Херсонська обласна рада проголосувала за перспективний план утворення об’єднаних громад в області. За цим планом, Новокаїрська сільська рада приєднується все ж таки до Милівської ОТГ. Та ставити крапку в цій історії ще зарано, адже місцеві депутати іноді інтерпретують поняття «демократія» по-своєму. Наприклад, тут вже намагались рішенням сільської ради скасувати указ президента про створення Національного природного парку «Камянська січ». Тож не виключено, що на наступній сесії парламентарі сільських рад не визнають перспективний план розвитку області.

Сюжет Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань: