Звільнити Крим. Учасники Age of Crimea про перші кроки деокупації

Сюжети

Громадські діячі, політики, урядовці, звільнені політв’язні – усі зустрілися на найбільшому з часів окупації півострова Росією форумі країни про Крим – Age of Crimea (Час Криму). Захід провели у 6-ту річницю багатотисячного мітингу за територіальну цілісність України, який, на заклик Меджлісу кримськотатарського народу, відбувся біля ВР АР Крим 26 лютого 2014 року.

Потужний патріотичний мітинг, якому протидіяли проросійські сили, заїжджі кубанські козаки й севастопольські бойовики, зірвав плани російських кураторів кримської влади з проведення засідання ВР АР Крим і призначення референдуму про вихід зі складу України. На відміну від Севастополя, де 23 лютого законна влада була повалена начебто мітинговою стихією і фактично проігнорована Києвом, у Криму Путіну довелося віддавати наказ на силове захоплення органів влади автономії.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що віднині 26 лютого щорічно буде відзначатись День спротиву окупації АР Крим та Севастополя. З такою ініціативою до нього звернулись лідери та депутати фракцій, усіх – крім фракції Медведчука-Рабиновича. Щоправда, в указі президента, на відміну від промови, так і не зазначено, що Крим окуповано Росією. І хоча на цю помилку звернули увагу публічно, у тексті указу на сайті президента виправлень немає і досі.

Тож чи є політична воля команди Зеленського до звільнення Криму від російських окупантів, та що, на думку політиків і громадських діячів потрібно робити для початку деокупації Криму?

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповіли лідер кримськотатарського народу Мустафа ДжемІлєв, народний депутат і лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук, представник президента в АРК та відомий юрист-міжнародник Антон Кориневич, народний депутат від партії «Голос», секретар парламентського комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Рустем Умеров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, народний депутат від «Слуги народу» Нікіта Потураєв, колишній прем’єр Криму і голова Севастопольської міськдержадмінстрації Севастополя Сергій Куніцин, колишній політичний бранець Кремля Ізмаїл Рамазанов, кримський журналіст Микола Семена, якого окупанти позбавили на кілька років права писати і висловлювати публічно свої думки.

Загальне враження від форуму Age of Crimea: потужні ідеї, велика кількість мотивованих і фахових людей, яких об’єднує спільна мета – визволення Криму і Севастополя від російської окупації, завершення війни на умовах України. Питання не в тому, що треба для цього робити, а в тому, чому не робилось досі і коли деокупація Криму буде знята із паузи.

Репортаж Єлизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань: