Децентралізація по-херсонськи. Конфлікт триває

Сюжети

Як правило, більша частина конфліктів в Світовій історії починалось через перерозподіл територій, населення та ресурсів, що на них знаходяться. Новітні сільські війни, що розгортаються під час децентралізації, на щастя, обходяться без кровопролиття, однак природа їх така ж.

У листопаді минулого року конфлікт між двома об’єднаними громадами в Херсонській області, завдяки матеріалам кореспондентів Центру журналістських розслідувань, набув великого розголосу. Дві частини мешканців Новокаїрської сільради ніяк не могли знайти консенсусу, в якому з двох запропонованих ОТГ продовжити своє існування після завершення процесу децентралізації.

Зваживши всі аргументи, Херсонська обласна рада затвердила перспективний план формування територій громад області, за яким Новокаїрська сільська рада стає частиною Милівської громади. План передано до Кабінету міністрів , який і має поставити крапку. Однак протистояння на цьому не закінчилось – всупереч рішенню обласної ради сільські депутати проголосували за приєднання сіл Новокаїр та Республіканця до Новорайської ОТГ.

Уряд запевняє, що реформа дійде до свого логічного завершення та ще до осені усі сільради стануть частиною тієї чи іншої громади. І це вже неможливо відтермінувати, адже, згідно Конституції , 25 жовтня мають відбутися місцеві вибори. Вони вперше відбуватимуться за Виборчим кодексом і новою виборчою системою.

Подробиці – в сюжеті Петра КоберникаЦентр журналістських розслідувань.