Звільнені і забуті

Сюжети
Президент Володимир Зеленський зустрічає звільнених з полону на окупованому Донбасі українців, аеропорт «Бориспіль», 29.12.2019 Фото: president.gov.ua

29 грудня 2019 року в аеропорту «Бориспіль» з почестями зустрічали звільнених на окупованому Донбасі полонених. Чиновники обіцяли всім медичне лікування та грошову допомогу.

24 лютого Міністерство ветеранів за тиждень обіцяло усім звільненим виплатити по 100 тис грн. матеріальної допомоги. Звітували, що допомогли людям відкрити банківські рахунки. Після лікування у «Феофанії» деяких відправили до госпіталів «Лісова поляна» та «Циблі». Деяких доправили до гуртожитків, де забезпечили всім необхідним, зокрема засобами гігієни та продуктами.

Кореспонденти ЦЖР зустрілись з кількома колишніми бранцями з ОРДЛО у київському гуртожитку на вулиці Лук’янівській, 77, та з’ясували, що деякі звільнені так і не отримали обіцяні 100 тис грн. одноразової допомоги. Двоє досі не можуть відновити документи, що посвідчують їхню особу, і через це відрізані від багатьох адмінпослуг.

В Україні через пандемію коронавірусу введена надзвичайна ситуація, за якої потрібно виходити на вулицю лише із посвідченням особи. Колишні полонені бідкаються, що їм відмовляють благодійні організації та медзаклади. Єдиною організацією, що продовжує ними опікуватись, люди одностайно називають Червоний хрест

На початку березня тодішня очільниця Мінветеранів Оксана Коляда звітувала про початок виплати 100 тис грн. 65 звільненим із 76. Без одноразової виплати залишилось одинадцять людей. Дехто з них вже повернувся на непідконтрольну територію.

ЦЖР відомо про п’ятьох людей, які проживають наразі у гуртожитках. Питань до них від правоохоронців, з їхніх слів, – не було. А можливості для нормального існування залишається все менше.

Правозахисники кажуть, що складні ситуації, в які потрапили звільнені з полону громадяни, повинні стати поштовхом для зміни законодавства та спрощення процедури відновлення документів. Люди, які були звільнені з полону та повернулися до тимчасово окупованої території та люди, яких звільнили до 2017 року – теж можуть писати заяви на отримання допомоги – вважають правозахисники. А відмова може бути підставою для звернення до суду.

Сюжет Єлизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань.