Коронавірусний піар: як політики використовують пандемію заради реклами

Сюжети

Епічна музика, швидка зміна кадрів, театральні жести та натхненні слова. Українські політики на камери розносять їжу пенсіонерам. Благодійність – справа благородна, але коли відеоролики про допомогу коштують більше за саму допомогу, альтруїзм деформується в популізм. Центр журналістських розслідувань покаже на прикладі одного регіону загальну тенденцію піару політиків різного калібру на пандемії COVID-19. На Херсонщині пандемічний піар іноді набуває доволі химерних форм. Напередодні місцевих виборів деякі херсонські політики повністю переключились на антивірусну хвилю.

Центр журналістських розслідувань продовжує тему впливу пандемії коронавірусу на наше життя, у даному випадку, – на життя наших політиків. За даними видання Детектор медіа, найбільше на темі квазіблагодійності в українських ефірах піаряться 5-й президент України, а нині – народний депутат Петро Порошенко та нардеп і кум президента Путіна Віктор Медведчук. Першому в цьому допомагають однопартійці, які в усіх ефірах не забувають сказати про пожертви фонду Порошенка, Медведчуку підсобляє дружина Оксана Марченко та пул каналів, що супроводжує кожну роздачу коробок із допомогою. Конкуренцію їм також складають нардеп Вадим Новинський та його і кількох президентів бізнес-партнер Ринат Ахметов.

Справжня благодійність не передбачає нічого взамін, а тут – жнива політичних дивідендів, тому доречніше на такі ефіри ставити титри «Спонсори противірусної кампанії», бо це таки реклама.

Особливий цинізм у тому, що державі і нам допомагають люди, які цю державу доять десятиліттями, які за копійки приватизували велику промисловість, за каламутними схемами скупили тисячі гектарів землі, замість реформ ухвалювали лобістські закони, тендерили на мільярди, і в результаті, ми отримали ту систему охорони здоров’я, яку вони та їхні люди в урядах та парламенті збудували. А тепер – «допомагають». По всій вертикалі. Про коронавірусний піар регіонального розливу в сюжеті Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань.