Як Ігор Павловський «випав» зі справи Катерини Гандзюк

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Відома активістка Катерина Гандзюк працювала керівницею справами Херсонського міськвиконкому та була радницею міського голови. Свої посадові обов’язки вона поєднувала з громадською та волонтерською діяльністю. Те, що вона не боялася називати імена корупціонерів на місцевому рівні, врешті призвело до трагічних подій.

Вранці 31 липня 2018 року біля під’їзду будинку, в якому мешкала Гандзюк, нападник вилив на неї сірчану кислоту. Через три місяці після нападу Катерина померла від отриманих опіків та ушкоджень. У серпні були арештовані п’ятеро нападників, які визнали вину як виконавці та пішли на угоду зі слідством, завдяки чому отримали невеликі строки – від трьох до шести з половиною років ув’язнення.

24 січня 2020 року у Болгарії був затриманий Олексій Левін на прізвисько «Москал», якого підозрюють у керівництві однойменним злочинним угрупуванням та організації нападу на Гандзюк. Левін був помічником херсонського депутата Миколи Ставицького та радником голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера.

У березні 2020 року Левіна екстрадували до України. За версією слідства, Левін організував напад на Гандзюк, Мангер – його замовив. Ще у лютому 2019 року підозрюваними у організації слідство вважало Левіна та Ігоря Павловського – колишнього помічника нардепа Миколи Паламарчука.

10 листопада 2018 року Павловському оголосили підозру за організацію умисного вбивства. Суд арештував його без альтернативи застави. Павловський уклав угоду з прокурором про надання викривальних показів стосовно організаторів злочину. Його справа розглядається Приморським райсудом Одеси. Але вже як обвинуваченого у приховуванні злочину. І в рамках цього виокремленого провадження він підписав угоду з прокуратурою про визнання винуватості.

Адвокати від імені батька Катерини Віктора Гандзюка зверталися до прокуратури з вимогою визнати його потерпілим у провадженні про приховування злочину Павловським. Однак прокурори не визнали Віктора Гандзюка потерпілим і уклали угоду з Павловським.

Угода слідства з обвинуваченим і досі не затверджена судом. Прокуратура зменшила тяжкість кваліфікації злочину Павловського та підписала з ним угоду, розраховуючи, що він надасть викривальні покази щодо Мангера. Таким чином, Павловський із підозрюваного в організації нападу перетворився на «приховувача» злочину. У разі доведення вини йому загрожує не більше трьох років позбавлення волі. А враховуючи оформлену інвалідність, Павловський може розраховувати навіть на умовний термін.

І тепер, коли провадження щодо нападу на Катерину Гандзюк вже готується до передачі в суд, Павловський відмовився від підписаної угоди, розповідаючи про тиск та погрози. Чи не розвалитися в суді справа без свідчень таких фігурантів, як Павловський та Левін? Особливо беручи до уваги ту обставину, що слідство у справі про напад на Гандзюк завершили несподівано, що дало підстави для звинувачень у зливі справи.

Наразі Мангер та Левін знайомляться з матеріалами справи. Після цього обвинувальний акт прокуратура скерує до суду. Тоді і стане зрозуміло, наскільки переконливими і допустимими є докази вини цих осіб, які зібрало слідство.

Сюжет Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: