Глибоке занурення: коронавірус & херсонські курорти

Сюжети
Арабатська Стрілка, травень 2020 р. Фото: investigator.org.ua

Туристичний бізнес у всьому світі потерпає від обмежень, запроваджених через пандемію коронавірусу. Перші збитки херсонські курорти відчули на початку травня – через заборону відкривати об’єкти розміщення відпочивальників під час карантину. Травневі свята традиційно вважаються початком курортного сезону на Арабатській стрілці. Але не цього року.

В уряді обіцяють поновлення роботи туристичного сектору на другому та третьому етапах виходу з карантину. Для відкриття готелів можуть запровадити додаткові умови щодо заповнення закладів, організації харчування, дезінфекції приміщень та дотримання соціальної дистанції між клієнтами.

Не останнє з питань – хто і як приїде на відпочинок? Адже відновлення міжобласного сполучення прогнозують тільки на липень, що також буде стримуючим фактором для значної кількості відпочивальників, які традиційно добиралися до півдня Херсонщини залізницею чи автобусами.

Чи виживе курортний та туристичний бізнес, а це в основному – дрібні та середні підприємці після карантину? Питання риторичне, бо наразі реальної допомоги бізнесу уряд не надає, а Верховна Рада не поспішає вносити зміни до законодавства, які б додали місцевим радам реальні важелі для мінімізації збитків.

Пакет антикризових рекомендацій вже розробили в Херсонській обласній держадміністрації. Свої напрацювання представники ОДА передали до уряду. Стосувалися вони в основному податкових пільг для бізнесу в курортному та туристичному секторі.

Поки законотворці визначаються, як зможуть допомогти бізнесу, на місцях продовжується підготовка до нового курортного сезону, хоч і в умовах пандемії коронавірусу.

Минулого року Херсонську область відвідало понад чотирьох мільйонів відпочивальників і туристів. Це майже на чверть більше показників 2018 року. Яким будуть сезон на півдні Херсонщини цього року буде залежати від багатьох факторів, насамперед, від дати зняття карантинних обмежень, відновлення міжміського сполучення та готовності бізнесу призвичаїтися до нових умов у розміщенні клієнтів.

Потенційні відпочивальники, у свою чергу, дуже сподіваються, що власники готелів та пансіонатів не поправлятимуть свої підірвані карантином справи за рахунок клієнтів. Тобто, не піднімуть ціни на проживання та харчування, аби покрити збитки. Інакше це буде ще один фактор, який змусить курортників сидіти вдома, навіть коли карантин буде відмінено. Адже їхні фінансові можливості цьогоріч також скромніші.

Сюжет Свєти Єрещенко, Центр журналістських розслідувань: