Нові санкції за незаконну діяльність РФ у Криму

Сюжети
Фото: YouTube

14 травня президент України підписав указ щодо введення в дію нових санкцій щодо юридичних та фізичних осіб Російської Федерації.

У нових санкційних списках РНБО виявилось 23 культурні та наукові установи Росії, а також – 38 російських та кримських телеканалів, радіо та медіаресурсів.

Санкції терміном на 3 роки ввели проти Російського географічного товариства, опікунську раду якого очолює президент РФ Володимир Путін, низки відомих російських музеїв, університетів, наукових установ і громадських організацій.

Серед них – Ермітаж, Музей мистецтв імені Пушкіна, Московський державний університет імені Ломоносова, «Російське географічне товариство» та Інститут археології Російської академії наук. Крім того, під санкціями також виявилися наукові, культурні та освітні організації, що працюють в Криму.

До «чорного списку» ЗМІ внесли 38 компаній, серед яких – Комсомольська правда, Російське радіо-Крим, Радіо Рокс-регіон та Товариство «Карусель».

Окрім блокування активів обмеження передбачають заборону культурних обмінів, наукове співробітництво, освітні та спортивні контакти, а також анулює всі офіційні візити та переговори.

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко заявив, що всі музеї, наукові установи та громадські організації, які є в санкційних списках, здійснювали свою незаконну діяльність на території Криму – робили запити на проведення розкопок чи реставрацій, і цьому є підтверджуючі документи, які передали до правоохоронних органів

Готували цей пакет санкцій у міністерстві з тимчасово окупованих територій ще за уряду Гройсмана, перезавантажували рішення – в уряді Гончарука, і лише зараз вони були введені в дію. Яременко сказав, що це – непростий процес. Потрібні грунтовні дослідження та докази загрози національній безпеці, а лише потім – підпис на документі.

Санкції щодо російських телеканалів та радіостанцій – це продовження системної роботи Нацради з питань телебачення та радіомовлення України, – заявив Сергій Костинський, колишній співробітник Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Відслідковували, які мовники в окупованому Криму незаконно використовують українські радіочастоти і здійснюють мовлення на частотах українських телекомпаній.

У оновленому штатному розкладі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій не передбачено в структурі Управління з питань Криму та Севастополя, а також підрозділ, який би займався санкційною політикою. Тож, достеменно невідомо, коли буде новий пакет антиросійських санкцій.

Сюжет Єлизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань.