ПриватБанк & Фінілон: афера триває

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Шостий рік кримські вкладники ПриватБанку змушені через суди добиватися повернення своїх депозитів, які стали для них недоступними після окупації Криму Росією. Українські банки припинили роботу на півострові, повернувши кошти вкладникам. І тільки ПриватБанк відмовляється повертати добровільно — доводиться судитись.

До 2019 року представники банку в судах заявляли: вклад у вас може і був, але якщо немає оригіналів документів про укладення договору депозиту, то немає і підтвердження вкладу.

Під кінець 2019 року позиція банку змінилася. Його представники в судах стверджують, що боргів перед вкладниками ПриватБанк не має. Вимагати свої гроші люди мають у фінансової компанії «Фінілон», якій ПриватБанк перевів свої боргові зобов’язання у 2014 та 2016 роках. Не питаючи згоди вкладників.

ПриватБанк легко міг би знайти кошти для добровільного, без судових рішень і їх примусового виконання повернення кримським вкладникам. Бо нині це високоприбутковий банк: у 2019 році він отримав 1,5 мільярди доларів чистого прибутку.

Однак для цього потрібна політична воля керівництва держави, яка володіє ПриватБанком.

Детально – в сюжеті Микити Панасенка.