Бунтівний південь: громадяни протестують проти фейкових ОТГ

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Лежаки, зібрані в літери, минулого місяця слали сигнал SOS президенту Володимиру Зеленському з пляжу Арабатської стрілки. Зараз акція активістів Генічеського району Херсонщини дісталася Києва. В Окружному адміністративному суді має розпочатись розгляд позову Щасливцевської сільради до уряду з вимогою скасувати перспективний план, який не дозволяє мешканцям Арабатки об’єднатись в окрему громаду. Чиновники різних рівнів заганяють сільради в одну ОТГ на весь район.

До Окружного адмінсуду також подали позови ще чотири сільради з сусіднього Новотроїцького району. Раніше перспективним планом тут передбачалося створення чотирьох об’єднаних територіальних громад – Новотроїцької, Сиваської, Громівської та Чкалівської. Але уряд затвердив варіант перспективного плану з однією громадою на весь район. Тиснути на центр члени громад Новотроїцького району почали з перекриття траси, що веде до генічеських курортів.

Чиновники аргументують необхідність формування єдиної ОТГ у Генічеському районі, що межує з окупованим Росією Кримом турботою про національну безпеку. Однак таке рішення, закріплене перспективним планом формування територій громад Херсонської області, призвело до протилежного ефекту.

Боротьба за створення окремої ОТГ на Арабатській Стрілці на Херсонщині триває уже чотири роки. Щасливцевська сільрада оскаржує затверджений урядом перспективний план, який, на її думку, порушує наріжний принцип реформи децентралізації – добровільність об’єднання громад.

Після акцій протестів мешканців Новотроїцького району, зустрічі з керівництвом Херсонської області в ОДА була створена робоча група. За підсумками її першого засідання ХОДА направила до Міністерства регіонального розвитку листа з пропозицією переглянути перспективний план у частині формування громад в Новотроїцькому районі. Однак позови до уряду сільради не відкликають – хіба що об’єднають усі в одне провадження.

Поступок щодо формування ОТГ у Генічеському районі наразі не спостерігається. Як вважають мешканці Арабатської стрілки – причин такої незговірливості чиновників і політиків різного рівня дві. Перша – небажання втратити контроль і хлібні місця на території популярного курорту. Друга – відкриття ринку аграрної землі. І перша і друга причина спротиву добровільному об’єднанню громад має одну природу – корупція в органах влади, яка так і не була зачищена після двох змін президентів та чотирьох урядів.

Сюжет Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: