Місцеві вибори і ВПО: вперше у новій громаді

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

25 жовтня в Україні відбудуться вибори до місцевих органів влади. Уперше в них і як виборці, і як кандидати зможуть брати участь внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Громадські організації переселенців та правозахисники доклали багато зусиль, аби зняти законодавчу дискримінацію внутрішньо переміщених осіб. Адже вони працюють і платять податки у місцеві бюджети, однак були позбавлені права обирати тих, хто ними розпоряджається. Тепер ці обмеження знято. Ще одна важлива зміна – з 25 липня переселенцям для участі в голосуванні не потрібно надавати жодних документів на підтвердження місця проживання.

Найперше, що треба зробити внутрішньо переміщеним особам – змінити виборчу адресу. Є два варіанти. Перший – прийти до відділення Державного реєстру виборців за місцем, де фактично тепер мешкає переселенець із окупованих територій. Однак цей варіант наразі проблематичний через карантинні обмеження. Другий варіант змінити виборчу адресу – зробити це онлайн.

Важливо пам’ятати, що змінити виборчу адресу можна тільки з 1 липня до 10 вересня. Тож фактично, половина терміну вже минула, і якщо ви хочете взяти участь у виборах – поспішайте.

Звісно ж, переселенці можуть балотуватись і як самовисуванці. Однак така можливість є лише в громадах до 10 тисяч виборців. Як правило, це – селищні та сільські ради.

Єлизавета Стрій, Центр журналістських розслідувань: