Вибір Херсонщини: Старі обличчя нової влади

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Ключову роль в перемозі проросійських партій на Херсонщині мала рекордно низька активність виборців. Найбільш дисциплінованими традиційно виявились пенсіонери. Така активність виборців старшого віку зумовила в результаті лідерство політичних сил, які апелювали до ностальгії за СРСР, як за єдиною державою «братніх народів». Кандидати від «Опозиційної платформи – За життя» зробили ставку на ті ж гасла, якими оперує і російська пропаганда.

Представники ОПЗЖ посядуть ключові позиції в новоутворених Генічеській, Новотроїцькій та Асканійській ОТГ. Тут кандидати від «Опозиційної платформи – За життя» стали головами міської та селищних громад.

Не обійшла Херсонщину і загальноукраїнська тенденція підтримки виборцями місцевих партій та політичних рухів. Так, разом з ОПЗЖ ключові позиції на місцях займуть депутати від партії «Нам тут жити» херсонського бізнесмена та нардепа Ігоря Колихаєва, який балотувався на посаду мера Херсона.

Доволі потужна та багаторівнева агітаційна кампанія від «Слуг Народу» не виявилась настільки ефективною як на парламентських виборах. Не оцінили виборці Херсонщини ні «велике будівництво», ні пілотні інвестиційні проекти, які завів у область очільник ХОДА Юрій Гусєв. Результат – третє місце «слуг» у обласній раді.

«Європейська солідарність» набрала в різних радах області від 8 до 11 % голосів виборців. З таким показником партія колишнього президента, звичайно, втратить монополію на владу на місцях, та її представники все ж залишаться вагомими політичними гравцями.

Подробиці в сюжеті Альони Ніколової та Петра Коберника, Центр журналістських розслідувань: