Скрипучий механізм допомоги політв’язням

Сюжети
Григорій Сінченко (праворуч) після звільнення з полону бойовиків на Донбасі, 27.12.2017 Фото: Youtube Військове телебачення України

Згідно з постановою Кабміну №328 від 18 квітня 2018 року, родини політв’язнів мають право отримувати допомогу по 100 тисяч гривень кожного року, поки член їхньої сім’ї знаходиться в неволі. Здебільшого, кошти йдуть на оплату адвокатів, передачі в ув’язнення продуктів та ліків. Головний критерій отримання допомоги – довести, що в’язень саме «політичний» або військовополонений.

Питання про виділення коштів політв’язням та їх родинам розглядає спеціальна Міжвідомча комісія, до якої входять 18 представників міністерств та правоохоронних структур та шість правозахисників. За словами нинішнього голови комісії Ігоря Яременка, від початку 2020 року допомогу отримали 63 родини людей, які знаходяться в ув’язненні на тимчасово окупованих територіях України та в Росії. Також було ухвалено 14 рішень з відмовами.

До Центру журналістських розслідувань звернулися родичі політичних в’язнів, які не отримали допомогу і вважають, що ці відмови були невмотивовані, або ж ухвалені через неповну або недостовірну інформацію.

Більшість проблем із наданням допомоги політичним бранцям Кремля неможливо вирішити, допоки не буде прийнято закон про їхній статус, соціальну та правову підтримку з боку держави. Поки не буде прийнято такий закон, який чітко визначить критерії для відбору отримувачів допомоги, політичні бранці та їхні родини будуть стикатися із суб’єктивними рішеннями членів міжвідомчої комісії, які зараз керуються своїми власними критеріями і суб’єктивним поглядом.

Сюжет Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: