Друзі окупації Криму: how much?

Сюжети
Форум у Ялті, на якому була створена Міжнародна асоціація «Друзі Криму», 06.11.2017 Фото: forumyalta.com

Міжнародна асоціація «Друзі Криму» була заснована у листопаді 2017 року у Ялті. Попри гучну назву з претензією на міжнародну діяльність, цю організацію не можливо знайти у російському реєстрі. Тобто, вона є неформальною. Власне, сайт, форуми та заяви – єдине, що тримає ці клуби до купи. Хоча без грошей тут не обійтись. Адже усіх цих «друзів Криму», які регулярно їздять в окупований Крим та до Росії для участі в форумах і конференціях треба фінансувати: перельоти, готелі, та й їдять вони не за свої на російських пропагандистських тусовках. То як же фінансується організація, яка не є юридичною особою?

Нагадаємо, що зустрічі «Асоціації друзів Криму» проходять під час «Ялтинського міжнародного економічного форуму» (ЯМЕФ) – найбільшого заходу зі статусом міжнародного, які щорічно Росія проводить у Криму. «Друзі окупації Криму», хоч і не є в своїй переважній більшості бізнесменами, також беруть участь в форумі, на полях якого проводять свої зібрання. Тож логічно припустити, що й фінансуються заходи з одного бюджету.

«Ялтинський економічний форум» юридично оформлений як Фонд із однойменною назвою. Його засновниками є три юридичні особи: Загальноросійська громадська організація «Ділова Росія», президентом якої є Павло Титов – син бізнес-омбудсмена Бориса Титова і голова ради директорів винного дому «Абрау-Дюрсо»; ТОВ «Проксі центр» Сергія Лазуткіна, що також бере участь в організації Петербурзького економічного та інших форумів Росії; Державна автономна установа «Діловий і культурний центр Республіки Крим» (ДКЦ РК), яке очолює Сергій Калмиков, колишній засновник і керівник «ВР Медіа Груп» (інформагентства «Вся Росія» і BRICS News Agency).

«ДКЦ РК» зареєстрований у 2015 році у Москві. І столиця Росії як суб`єкт федерації є єдиним засновником цього начебто кримського ділового і культурного центру. А права засновника здійснює Постійне представництво «Республіки Крим» при президентові Росії, утворене кримським начебто «урядом».

Керівник представництва Георгій Мурадов, який з 2014 року є свого роду «смотрящим» Кремля у маріонетковому «уряді» окупованого Криму, де займає посаду «віце-прем’єра». Саме він є куратором і натхненником «Асоціації друзів Криму», однак це лише частина його місії. В цілому Мурадов відповідає за міжнародний напрямок, а точніше – за легалізацію анексії Криму Росією та зняття міжнародної ізоляції з санкціями вкупі.

Тітов, Лазуткін та Мурадов, як можемо здогадуватись, пильнують і за фінансовим потоком ЯМЕФ і його заходів – кожен на своєму напрямку. Потік наповнюється із багатьох джерел, а найбільш повноводним, звісно, ж є федеральний бюджет. Ознайомившись із даними державних закупівель, які проводив ДКЦ, можемо порахувати скільки коштують Кремлю «друзі окупації Криму». 

Подробиці у сюжеті  Валентини Самар і Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: