Невиконані уроки України. Правозахист у Криму

Сюжети

В окупованому Росією Криму тривають репресії проти незгодних. На кінець січня 2021 року 108 осіб були позбавлені волі у рамках політично або релігійно вмотивованого кримінального переслідування. Більше семи десятків з них — кримські татари.

Звільнення та підтримка громадян, яких Росія незаконно позбавила волі під час окупації Криму, лишається однією із найгостріших проблем і викликів для України. Якщо ув’язнених російськими найманцями на Донбасі хоч і рідко, але вдається звільнити під час обмінів, то процес порятунку кримських політв’язнів не рухається взагалі.

Уряд України не впорався і з тими завданнями, які йому під силу: не створив дієвого механізму правової допомоги політичним в’язням та надання психологічної допомоги і заходів реабілітації уже звільнених бранців.

На розгляд Верховної Ради і досі не внесений законопроєкт «Про соціальний і правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України», який був презентований ще у листопаді 2019 року. Він визначає критерії для визначення статусу політв’язнів.

Він же має врегулювати виплати щорічної або одноразової допомоги політв’язням, працевлаштування, надання в тимчасове користування житла та отримання безкоштовної освіти після звільнення.

Сюжет Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань.