Деніел Фрід: За Байдена застосування санкцій проти Росії буде значно більш послідовним і стійким

Сюжети
Деніел Фрід Фото: ned.org

Деніел Фрід – людина-легенда. Його називають батьком або архітектором санкцій США проти Росії, введених у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України, коли Фрід очолював Офіс з координації санкційної політики Держдепартаменту США під час президентства Барака Обами.

Власне, Деніел Фрід працював з кількома президентами США. Він був помічником державного секретаря з питань Європи та Євразії за адміністрації президента Буша та старшим директором Ради національної безпеки в адміністраціях президентів Клінтона та Буша.

Деніел Фрід – не лише відомий державний діяч, а й дипломат. Він був послом у Польщі в 90-х роках, в часи президентства Клінтона.

А за адміністрації президента Барака Обами посол Фрід очолив Офіс з питань координації санкційної політики Держдепартаменту, і саме він є одним із головних авторів санкційних актів США, які приймались від перших днів окупації Криму Росією.

Як розповів пан Фрід в інтерв’ю Валентині Самар, головній редакторці Центру журналістських розслідувань, та Юлії Каздобіній, голові Української фундації безпекових студій, адміністрація президента Трампа без жодних на те підстав ліквідувала Офіс із координації санкційної політики.

Але вже маємо гарні новини: санкційний офіс збираються відродити. Деніел Фрід каже, що не отримував пропозицій і не має наміру знову його очолити, однак готовий допомагати новій адміністрації і, власне, вже робить це як провідний експерт  Атлантичної ради (Atlantic Council) . Він також закликає уряд України до тіснішої комунікації і на урядовому, і на експертному рівні, радить активніше інформувати партнерів про порушення західних санкцій і вести щоденний моніторинг.

Читайте текстову версію інтерв’ю колишнього глави Офісу з координації санкційної політики Держдепартаменту США Центру журналістських розслідувань: Деніел Фрід «За Байдена застосування санкцій проти Росії буде більш послідовним і стійким»