ВЕЗ «Крим». Хронологія зради

Сюжети
Адмінкордон з окупованим Кримом Фото: investigator.org.ua

ВЕЗ «Крим» почала діяти 27 вересня 2014 року – саме в цей день набрав чинності закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». За цим законом термін дії ВЕЗ «Крим» становить 10 повних календарних років. Тобто, її існування саме собою припиниться 27 вересня 2024 року – чекати ще якихось три роки з хвостиком. Ще три роки ганьби, корупції та зради національних інтересів України. І зовсім не факт, що дія фейкової ВЕЗ «Крим» не буде продовжена.

12-14 серпня 2014 року. У Донецьку та Луганську області вторглися батальйонно-тактичні групи Збройних сил РФ, а в Києві Верховна Рада з двох спроб прийняла закон про створення ВЕЗ «Крим». 25 вересня 2014 року президент Петро Порошенко його підписав. Українська митниця почала працювати з Кримом як із територією іншої держави. За рік роботи ВЕЗ «Крим» до окупованого півострова тільки за офіційними даними було завезено товарів на один мільярд доларів.

20 вересня 2015 року активісти кримськотатарського руху, за підтримки добробатівців, розпочинають торгову блокаду Криму. 4 листопада 2015 року нардеп Олексій Гончаренко реєструє проєкт закону про скасування закону про ВЕЗ «Крим», але Верховна Рада не розглядає його. Постанова Кабміну про обмеження товарообороту з окупованим Кримом, прийнята під тиском громадянської блокади, вступає в силу тільки 17 січня 2016 року.

2016-2017 роки – проєкти закону про скасування ВЕЗ «Крим» мандрують відомствами, не потрапляючи до парламенту. 18 січня 2018 року. Голова ВР України доручив голові комітету з питань митної та податкової політики Ніні Южаніній створити робочу групу для напрацювання відповідного законопроєкту з вирішення проблеми ВЕЗ «Крим». 9 лютого 2018 року відбулося перше та єдине засідання робочої групи з ВЕЗ «Крим». Її подальшу роботу Южаніна саботувала.

В Україні змінюється влада. 12 лютого 2020 року парламентський комітет з прав людини і тимчасово окупованих територій на виїзному засіданні у Херсонській області ухвалює рішення про розробку проекту скасування закону про ВЕЗ «Крим». Однак установче засідання робочої групи відбулося тільки через 8 місяців – 6 жовтня 2020 року.

26 квітня 2021 року в інтерв’ю Інтерфакс-Україна нардеп Рустем Умеров припустив, що закон про ВЕЗ «Крим» може бути скасований до кінця сесії.

За час, поки ВЕЗ «Крим» залишається чинною, окупаційна «влада» Криму спромоглася стабілізувати економічне становище окупованої території, отримала час для налагодження постачання на півострів продукції з РФ та відновлення власного виробництва. Українські олігархи, користуючись можливостями закону про ВЕЗ «Крим», продовжують вести й розширювати бізнес на окупованій території та підривати санкційну політику України та країн Заходу.