Південна стратегія розвитку: проекти і сподівання

Сюжети
Генічеськ Фото: скріншот Youtube Trip Must Go On

Форум «Стратегія розвитку Півдня» має пройти 10-11 червня на півдні Херсонщини: спочатку – у селищі Новотроїцьке, а на другий день – у Стрілковому, на Арабатській стрілці. Форум збере урядовців п’яти міністерств, представників адміністрацій та об’єднаних громад чотирьох південних областей – Херсонської, Миколаївської, Одеської та Запорізької, та інвесторів – іноземних і вітчизняних.

Ще до повідомлення про проведення форуму голови трьох обласних адміністрацій Півдня вирішили об’єднати зусилля для розвитку туристичної галузі Причорномор’я, розбудови спільної інфраструктури через зрошення та якісні транспортні перевезення.

Для розвитку сільського господарства на Півдні потрібні реальна, а не вдавана земельна реформа, зачистка земельної корупції і вода. Серед проектів форуму півдня зазначені: відновлення втраченого зрошення, дообладнання Перекопського каналу; побудова нових черг Каховського та Сірогозького каналів; збільшення можливостей Інгулецької та Північно-Рогачицької зрошувальних систем.

Друга проблема, яка стримує розвиток і сільського господарства, і туризму – дороги. Точніше, їх відсутність у курортних і туристичних регіонах.

У свідомості багатьох українців довгі роки Херсонщина – це була територія дорогою до Криму. Сьогодні регіон має всі можливості стати самодостатнім і кращим за розвитком, аніж мілітаризований Крим.

Від окупації півострова Росією херсонці постраждали особливо, втративши ринки збуту сільгосппродукції, але зараз є шанс отримати нові ринки. І це вже роблять багато виробників. Однак залишається питання безпеки. Агресія або диверсії з боку Росії з півдня, з окупованого Криму – сценарій робочий. І в херсонців є ідеї, як знизити рівень небезпеки.

Подробиці у сюжеті Центру журналістських розслідувань: