Крим: десант російських паспортистів

Сюжети

Так звані «плівки Медведчука», опубліковані проектом Bihus.Info, містять записи телефонних розмов не лише кума Путіна. Інші фігуранти теж дуже цікаві – як і їхні бесіди. Наприклад, розмова між директором Федеральної міграційної служби Російської Федерації Костянтином Ромодановським і заступником міністра економічного розвитку Російської Федерації Олегом Савельєвим, майбутнім міністром у справах Криму.

Запис датований 14 березня 2014 року. Тобто, за два дні до так званого референдуму. Але Савельєв уже в Криму. І розповідає Ромодановському про переведення окупованого Криму на російські рейки, а глава російської міграційної служби відправляє групу людей для розгортання відомчої мережі для видачі російських паспортів українським громадянам в Криму. Отже, результати так званого референдума їм відомі заздалегідь.

Розмова ведеться по відкритому зв’язку. Тому Савельєв і Ромодановський шифруються.

З запису випливає, що видатки десанту російських чиновників, які вже рулили Кримом, не чекаючи навіть так званого референдуму, забезпечувалась готівкою з неофіційного фонду.
Ромадановського цікавить, як можна проводити оплату в Криму. За що? Можемо припустити, що це державне мито, яке обов’язково стягується при оформленні паспорта.

При цьому в Криму ще кілька місяців ​продовжували працювати українські банки. Національний банк заборонив банкам України здійснювати діяльність в Криму лише 6 травня.

Центробанк Росії, податкова, казначейство та інші служби РФ 14 березня 2014 року, тобто, ще до проведення фейкового референдуму, вже мали своїх людей в окупованому Криму і готували ґрунт для вкорінення цих структур на українській землі. Відповідав за цей десант Леонід Ґорнін – на той час заступник міністра фінансів Росії.

Ромодановський відправляє до Криму своїх людей – зокрема, заступницю директора ФМС Єлєну Радочіну, яка 20 березня вручала окупаційному главі Криму Сергію Аксенову російський паспорт, і Федора Карповця, який на той час очолював управління з організації паспортної роботи ФМС Росії. Саме він трохи згодом буде коментувати в медіа процес видачі російських паспортів щасливим кримчанам.

Діставались вони у Крим літаком збройних сил Росії.

Всі ці люди – співучасники воєнного злочину. «Плівки Медведчука» – додатковий доказ. І треба зробити все, аби ці злочинці понесли заслужене покарання.

Сюжет Євгенія Лешана, Центр журналістських розслідувань.