Як зробити кримські санкції більш ефективними?

Сюжети
Будівля Європейської комісі у Брюсселі, Бельгия Фото: YouTube Euronews

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань під час спілкування з іноземними дипломатами і експертами, моніторинг застосування і оцінка ефективності кримських санкцій урядами країн-членів Євросоюзу, як правило, не проводиться.

Для оцінки ефективності санкцій необхідні постійний моніторинг їх застосування, який включатиме аналіз впливу обмежень на бізнес у підсанкційних секторах економіки півострова; відслідковування діяльності підсанкційних осіб і компаній, їхніх контрагентів; зміни в структурі їх власності.

ЦЖР ще у 2020 році, аналізуючи роботу кримських санкцій, дійшов висновку про те, що уряд України у співпраці з експертами має стати монітором застосування і дотримання санкцій щодо Криму. Тим більше, що чинне законодавство зобов’язує органи влади моніторити ситуацію на півострові і документувати порушення з боку окупаційної адміністрації.

Надаючи достовірну інформацію про дотримання санкційних режимів і їх порушників урядам країн-партнерів та ЄС, Україна могла б отримати від них ресурси для роботи моніторингових груп і створення власної санкційної інфраструктури.

Питання риторичне: чи здатна сьогодні Україна чинити санкційний тиск на Росію, аби змусити її припинити агресію? Відтак сьогодні мова не лише про перезавантаження української санкційної політики, але і про корекцію західних санкцій. Потрібно почати серйозну роботу із синхронізації санкцій, пов’язаних із окупацією Криму і агресією Росії проти України. Кримська платформа – чудова ідея для створення міжнародного майданчику для деокупації Криму. Якщо влада України впорається із цим завданням.

Сюжет Центру журналістських розслідувань: