Крим як ландромат

Сюжети

У перший місяць окупації Крим накрили просто тропічні зливи обіцянок і проектів від російських пропагандистів. Завдяки Росії Крим стане туристичною Меккою, а також інвестиційною, а також новою Кремнієвою долиною. Та що там – навіть новим космодромом, з якого у небо полетять перші в історії космічні туристи.

Однак надалі всі стали свідками не інвестиційного буму, а справжнісінького гоп-стопу – захоплення українських державних і приватних підприємств під виглядом так званої «націоналізації».

Як і з захопленням військових частин ширмою для розбою сановитих росіян виступали бійці «Самооборони Криму». Озброєні гопники самозваного глави Криму Сергія Аксенова захоплювали заводи, об’єкти Чорноморнафтогазу та аграрні компанії, а вже слідом за ними заходили російські чиновники і бізнесмени.

Факти класичного рейдерства і розбійного захоплення прикривали фіговим листком націоналізації в інтересах неіснуючого кримського народу. Хоча те, в який спосіб це відбувалось, прямо протирічило законодавству Російської Федерації, яке де факто діяло в окупованому Криму. За ним у випадку націоналізації якихось активів держава виплачує власнику компенсацію за втрату майна чи вигоди. Нічого подібного не відбувалось. А відтак пограбовані українські власники вимушені позиватись до Росії в міжнародних судах та інвестиційних арбітражах.

Детальніше – в сюжеті Центру журналістських розслідувань.