Ескі-Кермен в осаді посіпак окупантів

Сюжети
Будівництво котеджного містечка в охоронній зоні середньовічного міста-фортеці Ескі-Кермен Фото: скріншот YouTube Crimea Days

Ескі-Кермен – середньовічне печерне місто-фортеця у Бахчисарайському районі Криму, пам’ятка культурної спадщини України національного значення.

На території Ескі-Кермен близько трьохсот п’ятидесяти печер. Вони слугували фортецею та господарськими приміщеннями для зберігання зерна і винарень, а мешканці міста у мирний час жили в долині і займались скотарством, землеробством і садівництвом.

Через багато століть землі обабіч скель із печерами середньовічного міста також використовувались для сільського господарства. Після розпаювання колгоспних земель тут з’явилась нова війна за землю. У архівах Центру журналістських розслідувань є сюжет 2011 року про несправедливе розпорядження землею у селі Красний Мак.

Після окупації Криму корупційна історія із землями обабіч Ескі-Кермен повторюється, однак уже в інших масштабах збитків. Адже під загрозу знищення потрапила сама пам’ятка культурної спадщини. На землях сільськогосподарського призначення будується туристичний комплекс. Сайт сидиби «Ескі-Кермен» просто шокує відвертістю варварського використання пам’ятки. Прямо в печерах обладнано готельні номери – з унітазами і телевізором.

Упродовж року в охоронній зоні пам’ятки розгорнулось будівництво котеджного містечка – культурний шар зрізається бульдозером. На скарги та заяви про злочин так звана «влада» Криму не реагує.

Власник садиби «Ескі-Кермен» – Володимир Шеремета. До окупації він був депутатом від Партії регіонів, після – став депутатом від Єдіной Россіі, а в 2015 році навіть очолював сільраду Красного Маку. Тоді-то його земельні наділи відчутно збільшились.

Подробиці дивіться у сюжеті Центру журналістських розслідувань: