Війна Росії проти України: воєнні злочини РФ

Сюжети
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі Фото: AP Photo / Mike Corder

24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабну війну проти України. О 4 ранку президент Росії Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» в Україні нібито для захисту так званих республік «ДНР/ЛНР» від геноциду. Однак міжнародне право визначає такі дії зовсім інакше – міжнародний збройний конфлікт та агресивна війна.

Правозахисник Роман Мартиновський пояснює, що в України дуже невеликі шанси позиватися до Росії саме через злочин агресії. Однак щодо інших воєнних злочинів – така можливість є. Росія веде підлу війну, атакуючи мирне населення, знищуючи цивільну інфраструктуру, лікарні, дитячі садки та звичайні будинки. Російська армія в Україні віроломно прикривається машинами швидкої допомоги та поліції. Це все та багато іншого – воєнні злочини, згідно міжнародного гуманітарного права та Римського статуту ООН.

Вони вже документуються українськими правоохоронцями та правозахисними організаціями, які, починаючи з 2014 року, готували інформаційні повідомлення для Міжнародного кримінального суду (МКС).

Вже наступного дня після початку широкомасштабної російської агресії, прокурор МКС Карім Хан заявив про стурбованість та намір оприлюднити свої висновки щодо ситуації в Україні. Водночас, справа «ситуація в Україні» отримала новий розвиток і потребує вивчення нових фактів. Дні гарячого конфлікту дали сотні прикладів ймовірних злочинів, які підпадають від юрисдикцію МКС. 28 лютого Карім Хан заявив, що вирішив самостійно ініціювати розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України.

Стаття 8 Римського статуту передбачає відповідальність за вчинення низки воєнних злочинів. Серед них – умисні напади на цивільні об’єкти, тобто такі, які не є воєнними цілями. На жаль, таких випадків, як і жертв серед цивільного населення, дуже багато.

Віроломство – обман, який застосовують для досягнення військової переваги, також є воєнним злочином. Серед його ознак – симулювання володіння статусом цивільної особи або некомбатанта. Не гребує Росія і прямими ударами по цивільному населенню, продовжуючи брехати про їхню відсутність.

Ще один дуже виражений воєнний злочин Росії – відправлення громадян України для участі у війні проти власної країни. З території Криму та окупованої частини Донбасу відправляється велика кількість військовослужбовців, які є громадянами України. Серед них і ті, хто свого часу служили в збройних силах України, а в 2014 році зрадили присязі і перейшли на службу до окупанта.

Подробиці дивіться у сюжеті Микити Панасенка: