Вивезти все до зернини. Як росія викачує ресурси півдня України

Сюжети
Колона вантажівок з краденим в Україні зерном на трасі Джанкой-Сімферополь в окупованому Криму Фото: RFE/RL

Встановлюючи окупаційний режим на частині Херсонської та Запорізької областей, росія через пропаганду намагалася подати це як «звільнення», а своїх військових виставити «миротворцями», яких начебто дуже чекало місцеве населення. Насправді ж окупанти цілеспрямовано проводять на тимчасово підконтрольних їм українських землях класичну колоніальну політику. В окупований Крим та рф вивозиться все, що створювалося чи вирощувалося українцями.

Окупанти вивозять крадене зерно із Херсонської та Запорізької областей автомобілями, адмінмежу із Кримом щодня перетинають десятки фур. Після відновлення залізничного сполучення зерно почали вивозити і вагонами.

Частина вкраденого зерна прямує до росії, але основний обсяг доправляють до зернових терміналів у Севастополі та Керчі, звідки їх перевалюють на судна. Далі вони йдуть через Босфор у Сирію, Північний Кіпр, Ліван. Приймає зерно і Туреччина.

Тепер вже росіяни хочуть вивозити крадене одразу із захоплених українських портів на Азові. Міністр оборони рф Сергій Шойгу заявив, що порти окупованих Бердянська та Маріуполя готові до відвантаження зерна.

Окупанти створюють такі умови, що аграрії з окупованих територій не можуть продавати свою продукцію нікуди, крім Криму чи росії. При цьому українських підприємців силують інтегруватись у економіку рф через реєстрацію в податковій службі та відкриття рахунків у російських банках у Криму.

Подробиці дивіться у сюжеті кореспондента Центру журналістських розслідувань Микити Панасенка: