Врятувати Херсонський музей

Сюжети
Михайло Підгайний, науковий співробітник Херсонського обласного краєзнавчого музею Фото: investigator.org.ua

Пограбування Херсонського обласного краєзнавчого музею росіянами стало топовою темою у ЗМІ. Та поступово інформаційний простір заполонили інші новини, і про проблеми цієї установи більшість українців забули. Проте музей продовжує перебувати у кризовій ситуації, і зараз нагальним є питання про можливість втрати навіть тієї частини експонатів, яку не викрали окупанти.

Після звільнення Херсона виявилось, що рятувати залишки викраденої росіянами музейної колекції просто нікому. Тому цим займається херсонець Михайло Підгайний, який ще два роки тому вийшов на пенсію після 40 років роботи у музеї.

Ключовим сигналом, що треба повернутись до роботи, для Михайла Підгайного став обстріл сусіднього Художнього музею, також пограбованого росіянами.

Окрім самого дяді Міші, як Підгайного називають друзі, та ще кількох співробітників, у краєзнавчому музеї не залишилось майже нікого. Зараз ці музейники працюють по 9-10 годин на добу, для того, щоб убезпечити культурні цінності, що не потрапили до рук росіян.

Подробиці дивіться у сюжеті кореспондента ЦЖП Петра Коберника: