Злочинці у погонах. Російські «силовики» на окупованому півдні

Сюжети
Патрульний автомобіль російської поліції в окупованому Херсоні

З перших днів окупації Херсонської та частини Запорізької області будівлі відділів поліції, прокуратури, СБУ були зайняті російськими загарбниками та їхніми прихвостнями. Їх не цікавило дотримання прав цивільного населення і слідування нормам міжнародного права, які це населення захищає. Задачею окупаційних силових органів правопорядку, у першу чергу, було проведення фільтраційних заходів та вишукування активних проукраїнських громадян для блокування спротиву окупації.

Першою ланкою цієї системи стали «поліцаї на місцях». Як і німецькі нацисти у Другу світову війну, росіяни залучали собі на допомогу місцевих зрадників. По-перше, щоб скинути на них частину брудної роботи. По-друге, щоб створити видимість підтримки окупації місцевими мешканцями.

На відміну від інших федеральних органів, Росія наразі не створила регіональні управління ФСБ у так званих «нових суб’єктах федерації». Натомість у окупованій частині Херсонській області, створено «Государственную службу безопасности». У окупованій частині Запорізької області створено аналогічну «спецслужбу». Функціонал і повноваження цих невідомо ким утворених служб незрозуміла і ніде не оприлюднена.

Подробиці у дивіться у сюжеті Микити Панасенка: