«Чорна мітка» для Путіна від Міжнародного кримінального суду

Сюжети
Президент РФ Володимир Путін і Марія Львова-Бєлова, уповноважена президента РФ з прав дитини, 16.02.2023 Фото: kremlin.ru

17 березня 2023 року Палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львовой-Бєловой, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини. Фактично, це – підозра у вчиненні воєнного злочину.

Справа, в якій МКС санкціонує арешт Путіна та Львової-Бєлової, стосується депортації населення окупованої Росією території, а саме – українських дітей на територію Росії. Це злочин, передбачений статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Скільки точно дітей з окупованих територій України росіяни депортували – невідомо. Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук у січні 2023 року повідомляла, що її відомству вдалося верифікувати дані 13 899 дітей, які були викрадені та депортовані російськими державними відомствами. За різними даними, в Росію вивезли від 260 до майже 700 тисяч українських дітей, більшість із яких має батьків.

Викрадених дітей розселяють по всій території Росії, щоб їх було якомога складніше знайти. Окупанти намагаються стерти будь-яку приналежність дитини до України, тобто змінити її ідентичність. Для прискорення процесу так званої «інтеграції» викрадені діти отримують російське громадянство за спрощеною процедурою.

Подробиці дивіться у сюжеті Микити Панасенка: