Константинов на «суді» по Чийгозу визнав, що перед окупацією Криму неодноразово їздив до Москви

Крим

Колишній спікер Верховної Ради АРК, нині глава так званої «Держради Криму» Володимир Константинов, оголошений в розшук СБУ за звинуваченням в державній зраді, дав свідчення на «суді» у справі заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, в яких підтвердив, що напередодні окупації Криму Росією неодноразово їздив в Москву, де спілкувався зі «здоровими політичними силами».

Про це в відеокоментарі повідомив адвокат Чийгоза Микола Полозов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Константинов підтвердив, що в лютому 2014 року він неодноразово їздив до Москви і спілкувався там, як він висловився, зі здоровими політичними силами. З «низовим політичним рівнем», депутатами, з керівництвом РФ йому поспілкуватися не вдалося. Він відкинув твердження, що 26 лютого в будівлі ВР АРК були присутні співробітники російських спецслужб», – сказав Полозов.

Екс-спікер Верховної Ради Криму також розповів, що 25 лютого 2014 року обговорював з кримським прем’єром Анатолієм Могильовим напружену обстановку в Україні, владу в якій «захопили бандити». Константинов вважає, що Могильов знаходився в такому стані, що більше не міг обіймати посаду голови Радміну. В зв’язку з цим було прийнято рішення про проведення позачергової сесії парламенту з двома питаннями: оцінка політичної ситуації і звіт про діяльність уряду, за яким мала відбутись відставка Могильова. Позачергова сесія була призначена на 26 лютого.

За словами Полозова, Константинов також повідомив, що ввечері 25 лютого спілкувався з Рефатом Чубаровим, Ахтемом Чийгозом і Зауром Смирновим. При цьому Чубаров вимагав перенесення сесії, проте екс-спікер не зміг виразно пояснити з яких причин.

26 лютого Константинов прибув до будівлю кримського парламенту, біля якого близько 10:00 почали збиратися люди. За його словами, Меджліс проводив несанкціонований мітинг, на проведення якого не було отримано дозвіл, хоча за законодавством України організація масових заходів носила повідомчий характер. При цьому він не зміг відповісти на питання, чи проводився мітинг партією «Русское единство» відповідно до закону.

Мітинги біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року Фото: investigator.org.ua

Екс-спікер повідомив, що Ахтема Чийгоза в день мітингу він не бачив, проте заявив, що мітингувальники перешкоджали проходу депутатів в будівлю ВР АРК, а частина депутатів, які перебували в будівлі, нібито була заблокована в кабінетах.

Як зазначив Полозов, на «суді» Константинов підтвердив, що на на так званому «засіданні» парламенту, яке пройшло 27 лютого після захоплення будівель Верховної Ради і Ради міністрів Криму російськими військовими без розпізнавальних знаків, рішення про призначення головою кримського уряду Сергія Аксьонова було ухвалене за погодженням з президентом Віктором Януковичем, який на той момент вже перебував за межами країни.

«Константинов підтвердив, що призначення Аксьонова відбулося з письмового дозволу Януковича, який на той момент вже не перебував в Україні, перебував «в невстановленому місці»», – сказав Полозов.

Адвокат також повідомив, що на кінець допиту Константинов почав нервувати – його виступ «було емоційним, експресивним і в жорсткій політичній манері».