Християни східного обряду відзначають Великдень

Життя

В неділю, 8 квітня, християни східного обряду відзначають Великдень або Свято Воскресіння Христового.

На Великдень християни згадують події, описані в Євангелії. У п’ятницю після бичування Ісус Христос був розп’ятий за стінами Єрусалиму, а в неділю – воскрес.

Час святкування Воскресіння Господнього встановив Перший Вселенський собор у 325 році: Великдень відзначають у першу неділю після першого весняного повного місяця – між 4 квітня та 8 травня.

Після масштабної реформи календаря в XVI столітті католики і православні почали відзначати Великдень у різні дати, проміжок між якими може становити до декількох тижнів. Так, в цьому році католики відзначали Великдень 1 квітня, а православні – 8 квітня.

Великодню передує 40-денний піст і Страсний тиждень, який розпочинається Вербною неділею. В суботу увечері в храмах проходять Великодні богослужіння.

У суботу в Єрусалимі в Храмі Гробу Господнього тисячі віруючих всього світу стали свідками сходження благодатного вогню.

У Великодню ніч президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною Порошенко та дітьми взяв участь у святкових богослужіннях у кількох храмах Києва, повыдомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу глави держави.

Фото: president.gov.ua

У Володимирському кафедральному соборі президентська родина разом із Патріархом Київським і всієї Руси-України УПЦ КП Філаретом, настоятелем храму протоієреєм Борисом та вірянами пройшла Хресною ходою. По завершенню відбулося Великоднє богослужіння, яке провів предстоятель УПЦ КП.

Глава держави з родиною також відвідав Монастир Святого Василія Великого Української греко-католицької церкви, де взяв участь в урочистій Пасхальній Святій Літургії.

Після цього Порошенко приєднався до святкової літургії прихожан Святої Успенської Києво-Печерської Лаври, де у Трапезній церкві службу відправив предстоятель Української православної церкви (МП) митрополит Онуфрій.

У всіх святинях Петро Порошенко вітав вірян зі святом Великодня та Воскресінням Христовим.