З резолюції ПАРЄ виключили механізм автоматичного скасування санкцій щодо РФ

Топ-Новости
ПАСЕ

Парламентська Асамблея Ради Європи підтримала резолюцію «Про виклики перед ПАРЄ», виключивши з нього норми, які б створили умови для зняття санкцій з російської делегації.

За документ проголосували 105 депутатів, 30 – висловилися проти, 16 – утрималися, передає Центр журналістських розслідувань.

Доповідь і проект резолюції готував депутат з Нідерландів Тіні Кокс, який симпатизує Росії. Однак при підготовці проекту резолюції до голосування депутати прибрали з неї потенційно небезпечні положення.

Автор документа пропонував суттєво ускладнити механізм накладання санкцій та скасувати чинну процедуру. Згідно з проектом резолюції, санкції мають накладатися ПАРЄ за погодженням із Комітетом міністрів і генеральним секретарем Ради Європи.

Однак у прийнятому документі нова громіздка процедура узгодження жорстких санкцій вводиться як додаткова, і ПАРЄ зберігає за собою право самостійно накладати санкції. У рішенні йдеться, що воно прийняте в зв’язку з російською анексією Криму і розв’язанням війни в Донбасі. Тому нову процедуру може бути застосовано щодо РФ.

  • Парламентська асамблея Ради Європи позбавила російську делегацію права голосу після анексії Росією Криму. РФ втратила також можливості працювати в керівних структурах асамблеї і брати участь в спостереженні за виборами. У червні 2017 Росія оголосила, що припиняє сплату внесків до бюджету Ради Європи до повного відновлення повноважень її делегації в ПАРЄ. Щорічний внесок РФ склав близько 33 мільйонів євро – майже 10 відсотків бюджету організації.
  • У жовтні 2018 року РФ поставила організації умову: вона не повернеться в ПАРЄ, поки в регламент не внесуть поправку, яка забороняє позбавляти національні делегації права голосу під час сесій. Регламент змінений не був.