Літак МАУ розбився в Ірані – загинуло 176 людей

Топ-Новости
Літак МАУ розбився в Ірані Фото: IRNA

Літак Boeing 737 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” рейсу Тегеран-Київ (Бориспіль) впав невдовзі після зльоту на території Ірану. За попередніми даними, усі пасажири та екіпаж загинули.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Літак рейсу PS752 авіакомпанії МАУ, що злетів з аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані й направлявся до міжнародного аеропорту “Бориспіль”, впав “через технічні проблеми”, повідомляє агентство Reuters.

На борту перебувало не менше 170 пасажирів та екіпаж, передає агентство слова Рези Джафарзаде, представника Іранської організації цивільної авіації.

Департамент Консульської служби МЗС України повідомив, що, за попередніми даними, усі пасажири та екіпаж загинули. 

Associated Press пише, що загинуло 176 людей – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. 

За даними іранського державного агентства IRNA, яке посилається на слова представника міністерства дорожнього транспорту та транспорту Ірану Кассема Бініаза, пілот літака втратив контроль над літаком, в результаті чого він впав в землю. Биниаз спростовує версію про ракетну атаку на український літак: «Якби аварія була викликана ракетою, літак вибухнув би в небі, але пожежа двигуна і невдала спроба пілота керувати літаком привели до катастрофи».

Літак МАУ розбився в Ірані Фото: IRNA

Зі 167 пасажирів 147 були громадянами Ірану, повідомляє IRNA з посиланням на слова глави МНС Ірану Піра Хоссейна Куліванда.

Про авіакатастрофу також повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Вилітаю до Києва. Всі заходи тримаю на особистому контролі. Дуже прошу всіх утриматися від спекуляцій і висування неперевірених версій стосовно катастрофи до офіційних повідомлень», – написав Зеленський у наступному статусі у соцмережі Facebook.

Також він повідомив, що МЗС та Міноборони підготували спецборти для вивозу тіл загиблих – очікують погодження з іранською стороною. 

В соціальній мережі Facebook опубліковано відео падіння літака.

Також іранці розміщують відео з місця катастрофи.

Телеграм канал Aviation Newsroom розмістив дані про кількість загиблих з різних країн. За їх даними, в авіакатастрофі загинули 11 українців (два пасажири і дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, десять громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє – Великобританії.

Пізніше таку ж інформацію розмістив глава МЗС України Вадим Пристайко.

Також телеграм-канал Aviation Newsroom розмістив імена та прізвища громадян України, загиблих в катастрофі літаку МАУ в Ірані. 

Президент України Володимир Зеленський доручив генеральному прокурору  відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи літака МАУ в Тегерані. Також він анонсував повну перевірку цивільних літаків в Україні.