Путін оголосив про визнання Росією «незалежності» «ДНР» і «ЛНР». Реакція України та союзників – доповнюється

Влада

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази.

Як він сказав під час відеозвернення, «необхідне ухвалити давно назріле рішення – негайно визнати незалежність та суверенітет «ДНР» та «ЛНР».

«Прошу Федеральні збори РФ підтримати це рішення. А потім ратифікувати договори про дружбу та взаємодопомогу з відповідними «республіками».

За словами Путіна, «сучасна Україна цілком і повністю створена Росією».

«Це Україна Володимира Ілліча Леніна. Це підтверджується архівними документами. А тепер вдячні нащадки знесли пам’ятники. У них це називається декомунізація. Ну, що ж. Ми готові вам показати, що означає справжня декомунізація», – сказав Путін.

Україна, за словами Путіна, «становить загрозу Росії, особливо у разі її вступу до НАТО».

«Наші пропозиції про рівноправний діалог з принципових питань фактично залишилися без відповіді з боку США і НАТО, коли рівень загроз для нашої країни значно зростає, Росія має повне право вживати відповідних заходів забезпечення власної безпеки. Саме так і чинитимемо. Вважаю за необхідне визнати вже давно назріле рішення негайно визнати незалежність та суверенітет Донецької народної республіки та Луганської народної республіки. Прошу Федеральні збори РФ підтримати це рішення, а потім ратифікувати договори про дружбу та взаємодопомогу з обома республіками», – сказав Путін.

Президент України Володимир Зеленський обговорив із президентом США Джо Байденом про рішення Росії щодо «визнання республік» на окупованій території України.

«Обговорив події останніх годин з президентом Сполучених Штатів Америки. Розпочинаємо засідання Ради національної безпеки і оборони».

Зеленський додав, що найближчим часом заплановано провести телефонну розмову із прем’єр-міністром Великої британії Борисом Джонсоном стосовно рішення російського президента Володимира Путіна про визнання так званих «ДНР» і «ЛНР».

У Білому домі заявили, що чекали від Росії на визнання «республіками» окупованих районів Донбасу. Президент США Джо Байден підпише указ про запровадження нових санкцій, йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті Білого дому.

«Ми очікували такого кроку з боку Росії, і готові негайно реагувати. Незабаром президент Байден видасть указ, який забороняє нові інвестиції, торгівлю та фінансування з боку громадян США в, з або в так звані регіони «ДНР» і «ЛНР» в Україні. Це також надасть повноваження накладати санкції на будь-яку особу, яка вирішила діяти в цих районах України. Державний департамент і міністерство фінансів найближчим часом отримають додаткові відомості. Також незабаром ми оголосимо про додаткові заходи, пов’язані з сьогоднішнім кричущим порушенням міжнародних зобов’язань Росії.

Щоб було зрозуміло: ці заходи є окремими від швидких і суворих економічних заходів, які ми готуємо в координації з союзниками та партнерами, якщо Росія буде продовжувати вторгнення в Україну, і будуть доповненням до них.

Ми продовжуємо тісно консультуватися з союзниками та партнерами, у тому числі з Україною, щодо подальших кроків та поточної ескалації Росії вздовж кордону з Україною».

Генсек НАТО Єнс Столтенберг засудив рішення Росії.

«Я засуджую рішення Росії визнати самопроголошені «Донецьку народну республіку» та «Луганську народну республіку». Це ще більше підриває суверенітет та територіальну цілісність України, підриває зусилля щодо врегулювання конфлікту та порушує Мінські угоди, стороною яких є Росія. НАТО підтримує суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Союзники наполегливо закликають Росію вибрати шлях дипломатії та негайно скасувати своє широкомасштабне військове нарощування в Україні та навколо неї, а також вивести свої сили з України відповідно до своїх міжнародних зобов’язань та зобов’язань», – йдеться у заяві.

Визнання Росією «республіками» окупованих територій Донбасу – кричуще порушення міжнародного права.

Про це заявили у Twitter представники Євросоюзу з питань безпеки та закордонних справ Жозеп Боррель, Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн.

«Визнання двох сепаратистських територій в Україні є кричущим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та мінських угод. ЄС та його партнери дадуть єдину, тверду та рішучу відповідь на знак солідарності з Україною», – йдеться у повідомленнях.

 

23:55

Telegram-канал Кримський канал опублікував відео нібито введення російських на окуповану територію Донбасу.

 

Президент РФ Володимир Путін наказав направити на окупований Донбас російські війська.

«У зв’язку зі зверненням голови «Донецької народної республіки» Міністерству оборони Російської Федерації забезпечити до укладення договору, названого у пункті 3 цього Указу, здійснення Збройними силами Російської Федерації на території «Донецької народної республіки» функцій щодо підтримання миру».

«У зв’язку зі зверненням голови «Луганської народної республіки» Міністерству оборони Російської Федерації забезпечити до укладення договору, названого у пункті 3 цього указу, здійснення Збройними силами Російської Федерації на території «Луганської народної республіки» функцій щодо підтримання миру».

0001202202220002
0001202202220001

00:26

Секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу заявив, що президент Володимир Зеленський найближчим часом звернеться до українців щодо рішення президента РФ Володимира Путіна про визнання терористичних «ДНР» та «ЛНР».

«Найближчим часом чекаємо на виступ Президента нашої країни Володимира Олександровича Зеленського. Зараз відбувається відпрацювання всіх документів, які є на території нашої країни, є дійсні. Ми чітко розуміємо, що територія нашої країни – це Автономна Республіка Крим і всі області за нашою Конституцією», – сказав він.

00:47

Президент Франції Еммануель Макрон запропонував скликати засідання Ради безпеки ООН і запровадити «точкові санкції» проти РФ.

«Президент засуджує прийняте президентом Російської Федерації рішення про визнання сепаратистських регіонів Сходу України. Очевидно, що це одностороннє порушення Росією міжнародних зобов’язань і замах на суверенітет України. Він закликає скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН, а також ухвалити цілеспрямовані європейські санкції», – зазначили в Єлисейському палаці.

Німеччина закликала Росію скасувати рішення про визнання незалежності ОРДЛО та повернутися на шлях дипломатичного та політичного врегулювання конфлікту відповідно до Мінських домовленостей.

Велика Британія 22 лютого оголосить про нові санкції проти Росії.

4:00

Розпочалося екстрене засідання Ради Безпеки ООН з приводу визнання Росією «незалежності» «ДНР» і «ЛНР». Засідання ініціювала Україна. Центр журналістських розслідувань дає трансляцію засідання

МЗС Туреччини назвав рішення РФ з визнання «незалежності» «ДНР» і «ЛНР» неприйнятним і повідомив, що Туреччина відкидає його, закликавши дотримуватися норм міжнародного права та підтвердивши підтримку цілісності та суверенітету України.

  • Президент РФ Володимир Путін на позаплановому засіданні Ради безпеки Росії заявив, що сьогодні, 21 лютого, ухвалить рішення про визнання «незалежності» окупованих територій України так званих «ДНР» та «ЛНР».