Війна Росії проти України: хроніка 18 березня

Війна

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

21:58 Пресслужба РНБО рекомендує один з найпростіших способів виявлення ДРГ – повторення підозрілою особою українських слів, до яких непристосована «російськомовна щелепа»

«Шиболет» – своєрідний мовний пароль, за допомогою якого можна розпізнати, що мова, якою розмовляє людина, є для неї нерідною.

Слова, які швидко виявлять НЕ носія української мови за вимовою:

паляниця, молодиця, світлиця, нісенітниця, веселка, філіжанка, вештатися, духмяний, непереливки, кмітливий, пуцьвірінок, обценьки, теревенити, телепень та багато інших.

21:04 Російські окупанти можуть вдарити по міській лікарні Дніпра. Для створення «алібі» сьогодні Міноборони РФ заявило, що нібито СБУ замінувала лікарню для її підриву під час прольоту над містом російського літака

20:06 Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив оперативну інформацію на 18.00 18.03.2022 щодо російського вторгнення

«Триває двадцять третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Продовжуючи спроби відновити боєздатність окремих підрозділів, що беруть участь у бойових діях, військове керівництво російської федерації планує перекинути на територію України деякі підрозділи зі складу 102-ї російської військової бази, що у Вірменії.

Підтверджуються факти відмови окремих військовослужбовців російської федерації від участі у бойових діях, що обумовлено низьким рівнем морально-психологічного стану російських окупантів після зіткнень з українськими силами оборони. Так, зокрема, у пункті постійної дислокації 20-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, близько 130 військовослужбовців відмовились від участі у бойових діях.

Особовий склад противника деморалізований, почастішали випадки суїцидів та самоскалічень.

Через відсутність позитивних результатів та неспроможність виконати поставлені завдання планується усунення від виконання службових обов’язків командира 45-ї окремої бригади спеціального призначення повітряно-десантних військ збройних сил рф полковника Вадима Панькова. Його звинувачують у невиконанні бойового завдання на аеродромі Гостомель.

Провладні російські ЗМІ продовжують розповсюджувати хибну інформацію про збройну агресію російської федерації на території України. Не припиняється створення та розповсюдження всіма доступними інформаційними каналами, зокрема і у країнах Європейського союзу та США, постановочних пропагандистських відеоматеріалів з метою дискредитації діяльності військово-політичного керівництва та Сил оборони України.

У місті Джанкой, на тимчасово окупованій території АР Крим, призупинено навчання у місцевих загальноосвітніх навчальних закладах з їх подальшим використанням для розміщення військовослужбовців збройних сил російської федерації, які прибувають до міста.

У Чернігівській області російські окупанти залякують місцевих жителів з метою придушення спротиву цивільного населення.

Окупанти продовжують зухвало порушувати норми Міжнародного гуманітарного права та руйнуюють інфраструктуру міст, створюючи передумови для поглиблення гуманітарної кризи.

Сили оборони України продовжують крок за кроком звільняти тимчасово зайняту територію України на всіх напрямках».

19:01 Маріупольська міськрада: Із завалів зруйнованого російськими окупантами Драматичного театру Маріуполя продовжують рятувати людей. Інформації про загиблих немає

18:13 ДСНС: У Сумах внаслідок ворожих вибухів палають склади, людей просять закрити вікна та не виходити на вулицю

«18 березня близько 16:00 внаслідок артобстрілу сталося спалах одноповерхової складської будівлі з лакофарбовою продукцією на площі понад 6 тис. кв. Попередньо жертв та постраждалих немає. Від ДСНС залучено 20 осіб та 4 од. техніки».

Йдеться про вибухи на складах в одному із мікрорайонів міста. Там горить склад приватної компанії.

17:30 Заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Грузевич: ЗСУ ведуть роботу щодо зміцнення третього, далекого кільця оборони Києва

«Київ – головне, стратегічне завдання нашого ворога. Столиця, як планували окупанти, за три дні не здалася завдяки роботі не лише військових, а й усіх правоохоронних органів та сил оборони.

В даний час по правому березі ворог зупинено майже на 70 кілометрів, що унеможливлює ведення вогню, крім ракетного обстрілу. На лівому березі його зупинили.

Але супротивник цинічно розстрілює нашу інфраструктуру. Для ворога перекриваються основні шляхи наступу. Кожне місто готується як оборонний форт. Раніше було створено два кола оборони. На Броварському та Бориспільському напрямах противник відмовився від наступальних дій. ЗСУ ведуть роботу щодо зміцнення третього, далекого кільця оборони», – розповів Грузевич.

За його словами, довкола столиці діє система ППО. На жаль, ракети, які збивають наші захисники, падають на місто та завдають шкоди інфраструктурі.

Два складні напрямки, з яких противник завдає ракетних ударів – з Чорного моря та з боку Білорусі. Розроблено ефективну систему, коли ракети намагаються знищити на підльоті. Наразі триває робота над системою, яка зведе до мінімуму влучення ракет у цивільне населення, зазначив Грузевич.

Він додав, що у Києві створено ефективну протидиверсійну систему. За останні дні знайдено та знищено ДРГ загальною кількістю понад 100 осіб. За весь період у столиці знищено понад 35 диверсійно-розвідувальних груп.

16:58 Мер Києва Віталій Кличко: Друзі! Продовжує працювати гуманітарний штаб Києва. Столиця накопичує резерви продовольства, ліків, товарів першої потреби. А також допомагає найуразливішим категоріям киян – надає продукти та необхідні ліки.

Я дякую іноземному бізнесу, який збирає кошти, надсилає гуманітарні вантажі. Дякуємо вітчизняному бізнесу. Зокрема, та внески на підтримку бійців тероборони.

Компанія SCM виділила 100 мільйонів гривень, спрямованих на оснащення та утримання територіальної оборони Києва.

16:53 Народний депутат Муса Магомедів: На Донеччині тривають бої за Авдіївку

«На Донеччині тривають бої за Авдіївку. Місто обстріляли із систем залпового вогню «Град». Є поранені та загиблі. Пошкоджено багатоповерхові будинки та ТЦ «Лафар».

16:04 Командування повітряних сил ЗСУ:

– Ворожа авіація змінює тактику, бо зазнає колосальних втрат.
– Коли підтвердяться нові дані, то матимемо «ювілей» – 100 збитих літаків (із 450, які ворог готував до початку війни), а за гелікоптерами вже досягли цієї цифри (всього було 250).
– Наша ударна авіація та артилерія вдало відпрацьовує за їхніми засобами ППО, знищено близько півсотні одиниць, дещо вдається захопити.

15:30 Голова Луганської ОВГ Сергій Гайдай: Військові РФ випустили 10 снарядів по лікарні в Лисичанську Луганської області, постраждали також навколишні будинки

«Російська армія відкрила вогонь по одному із лікувальних закладів у Лисичанську. Загалом вони випустили десять снарядів. Лікарня та розташовані поруч житлові будинки залишилися без вікон. Інформація щодо постраждалих уточнюється. На об’єкті працюють рятувальні служби.

Водночас у відеозверненні Гайдай повідомив, що є певні спроби з боку окупантів зробити прориви у Рубіжному та Попасній.

«Навіть вдалося зайти до міста Рубіжне. Але все, що вони там кажуть, що вони повністю контролюють все місто – це брехня. Побачимо, що буде за кілька днів, і не лише там, а ще на деяких напрямках», – сказав голова ОВА.

За його словами, росіяни не мають жодних успіхів на напрямі Золотого та Сєверодонецька.

Також, за словами Гайдая, на окупованих територіях зараз проходять тортури проукраїнських активістів, «знаходять сім’ї військових, вивозять просто людей у ​​невідомому напрямку з мішками на голові, займаються мародерством постійно».

14:58 Офіс генпрокурора: Ексзаступник голови Фонду держмайна підозрюють у держзраді. Він передавав окупантам інформацію про розміщення військових та техніку ЗСУ

Оперативная информация на 12.00 18.03.2022 от Генерального штаба ВСУ

— Стратегические задачи российского врага по разгрому группировок ВС Украины, выходу на административные границы Донецкой и Луганской областей и установлению контроля над левобережной частью Украины остаются не выполненными.

— Частично врагу удалось временно занять населенные пункты и установить контроль над путями сообщения в Донецком и Южнобужском операционных районах.

— Оккупанты пытаются нарастить группировку войск в направлении Киева за счет перемещения неслаженных и небоеспособных подразделений из Центрального и Восточного военных округов.

— В связи с расходом почти всего боезапаса ракет и некоторых видов боеприпасов, военно-политическим руководством принято решение о переводе предприятий российского военно-промышленного комплекса, привлеченных к производству КРМБ «Калибр» и боеприпасов в РСЗО «Смерч», на круглосуточный режим работы.

— На Слобожанском и Сумском направлениях активных наступательных действий подразделения российских оккупационных войск не проводят, враг осуществляет перегруппировку и делает попытки наладить логистическое обеспечение.

— Российские террористические войска не оставляют попыток овладеть городом Изюм, усиливают группировку введением дополнительных подразделений, осуществляют мероприятия с целью организации инженерного и материально-технического обеспечения.

— В Луганской области враг активизировал боевые действия в районе населенного пункта Рубежное, имеющий частичный успех. Продолжает проводить постоянные обстрелы незащищенных объектов гражданской инфраструктуры с целью устрашения местного населения и ограничения действий сил обороны.

— На Таврическом направлении противник пытается установить жесткий административно-полицейский режим во временно захваченных населенных пунктах Херсонской области.

13:45 В Киеве за 22 дня полномасштабного российского вторжения родились 757 детей — КГГА

403 мальчика и 354 девочки. Среди новорожденных — 13 двойнят.

12:45 Людмила Денисова: из-под разрушенного Драмтеатра в Мариуполе вывели 130 человек, в подвалах остаются более 1300.

12:00 Киев. Утро 18 марта в Подольском районе.

11:05 Россияне нанесли ракетный удар по Краматорску. Попали в жилой дом и административное здание.

Известно о 2 погибших и 6 раненых, другие подробности устанавливаем. Русские не способны вести честную войну между армиями, поэтому продолжают ничто обстреливать гражданских.

9:30 Воздушное командование «Запад» информирует, что по территории возле аэропорта было выпущено 6 крылатых ракет, предположительно Х-555 из акватории Черного моря. Две ракеты средствами зенитных ракетных войск были уничтожены.

9:00 В результате попадания остатков сбитой ракеты произошло возгорание в жилом доме Подольского района КиеваГСЧС. Пожар уже ликвидирован. Погиб один человек.

8:30 В Киеве обстреляли жилой квартал в Подольском районе – КГГА.

На месте уже работают спасатели и медики. Характер, количество повреждений жилых домов и количество пострадавших уточняется.

Россияне обстреляли ракетами территорию возле аэропорта во Львове

Об этом сообщил городской голова Львова Андрей Садовой.

Рашистские ракеты ударили по территории в районе Львовского аэропорта. Пока в режиме реального времени не могу называть адрес, но это точно не аэропорт. В постройках нашего АТП-1 повреждены окна. Ситуация на месте уточняется и опубликована впоследствии. Будьте осторожны, следуйте указаниям при воздушной тревоге и не распространяйте фото с места обстрелов», — говорится в сообщении.

Ночью оккупанты стреляли из артиллерии и систем залпового огня по Северодонецку и Рубежному, в Северодонецке двое погибших.

Об этом сообщил глава Луганской ОГА Сергей Гайдай.

Еще четверо человек в Северодонецке и двое в Рубежном получили ранения.

6:00 График эвакуационных поездов на 18 марта

Дарница (Киев):

1:00 – Интерсити+ Дарница – Харьков;

8:00 – Интерсити+ Дарница – Львов;

17:00 – Интерсити+ Дарница – Львов.

Харьков:

8:00 – Интерсити+ Харьков – Львов;

9:40 – №229/230 Харьков – Ужгород;

13:00 – №239/240 Харьков – Львов.

Днепр:

17:00 – №503/504 Днепр – Винница;

20:00 – №226/225 Днепр – Чоп.

Краматорск:

13:00 – №277/278 Краматорск – Львов;

16:00 – №279/280 Краматорск – Львов.

Кривой Рог:

11:00 – №219/220 Кривой Рог – Ужгород.

Запорожье:

10:00 – №902/901 Запорожье – Чоп.

Дополнительные рейсы также отправятся из Одессы в Ужгород в 22:32, из Киева в Хелм в 19:13.