Каральні органи Росії на окупованому півдні || Як зеків у Криму вербують до «Вагнера»

Топ-Новости
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 18 січня 2023 року.

Сьогодні ми розповімо про каральну систему, створену російськими силовиками на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, та очільників силових органів, які тероризують цивільне населення, викрадають, катують і незаконно ув’язнюють людей. На підході і формування окупаційних судів, які виноситимуть у сфабрикованих ФСБ справах просто нелюдські вироки українцям, які не підтримують російську окупацію. Так, як це вже майже 9 років відбувається в окупованому Криму.

Як пам’ятаєте, перші місяці окупації частини херсонської і Запорізької областей росіяни дуже непоспіхом формували окупаційні адміністрації і тримали в секреті їхніх співробітників та комендантів. Функції поліції виконувала Росгвардія, тобто, військові, а згодом – самозванці-зрадники, місцеві колаборанти, як правило, звільнені з української поліції чи армії за брудні справи або низьку кваліфікацію. Або ж ряжені казаки із Криму і Донбасу.

І тільки через два місяці після псевдореферендумів Росія почала формувати на нових незаконно анексованих територіях регіональні управління федеральних силових органів. Але не всіх. Приміром, управління ФСБ у Мелітополі і Генічеську так і не з’явились, натомість тут зареєстровані якісь «госслужби безопасности», які очолюють розжалувані з генералів за державну зраду колишні керівники СБУ часів президента Януковича. Сюжет Микити Панасенка.

***

Формування російських силових органів на окупованому півдні ще триває і супроводжується традиційним російським адміністративним бардаком. У російському державному реєстрі одночасно присутні два управління служби виконання покарань: місцеве, і управа федеральної служби. Мабуть, у Росії вирішили, що багато тюремників не буває. Як і таємних тюрем і катівень, у які окупанти перетворили підвали професійного училища у Генічеську чи будівлі поліції й СБУ у Херсоні. Через катівні на окупованому півдні пройшли тисячі українців, вина яких не доведена ніяким судом. Власне, Росія тільки зараз починає формувати свої судові органи, попри те, що звільнення лівобережної частини Запоріжжя і Херсонщини – справа найближчого часу. Але Путін розпорядився – створювати.

***

А про те, як в’язнів кримських колоній вербують у найманці до ПВК «Вагнер», поговоримо із відомою правозахисницею, координаторкою Кримської правозахисної групи Ольгою Скрипник.