США відкрили гарячі лінії для боротьби з розкраданням коштів, наданих Україні, і направили до Києва генеральних інспекторів

Новини
Посол США Бріджит Брінк (друга ліворуч) з генеральним інспекторами Держдепу, Міноборони США та USAID, Київ, 27.01.2023 Фото: twitter.com/USAmbKyiv

США направили в Україну генеральних інспекторів для нагляду за використанням коштів і ресурсів, наданих американськими платниками податків на підтримку українського народу під час розв’язаної Росією агресивної війни. Також відкриті гарячі лінії, за якими українці можуть повідомляти про будь-яку підозрілу корупційну діяльність, пов’язану з шахрайством, розтратою коштів, зловживанням або неналежним керуванням допомогою, наданою Вашингтоном.

Відповідне повідомлення опубліковане на сайті Офісу генерального інспектора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«США віддані підтримці українського народу під час розв’язаної Росією агресивної війни. Ми маємо забезпечувати нагляд за використанням коштів і ресурсів, наданих американськими платниками податків на підтримку України. Радимо конфіденційно повідомляти про будь-яку підозрілу діяльність, пов’язану з програмами або операціями Міністерства оборони США, Державного департаменту США (включно з Агентством США з глобальних медіа) й Агентства США з міжнародного розвитку, на відповідну гарячу лінію», – йдеться в повідомленні.

Також опубліковані телефони гарячих ліній генеральних інспекторів Міноборони США, Держдепу США та USAID, куди можна повідомляти про факти корупції, пов’язаних з допомогою, наданою Україні.

27 січня посол США в Україні Бріджит Брінк повідомила у Twitter про прибуття до Києва генеральних інспекторів з метою покращити незалежний нагляд за допомогою Сполучених Штатів Україні.

«Тепло привітала генерального інспектора Державного департаменту, генерального інспектора Міністерства оборони та генерального інспектора USAID, які прибули із чітким графіком зустрічей і метою покращити незалежний нагляд за допомогою США Україні. Ми дотримуємося найвищих стандартів підзвітності та всебічного нагляду за допомогою, що надається США», – написала Брінк.

США створили могутній інститут моніторингу та розслідування незаконних дій шахраїв і корупціонерів, які в незаконний спосіб використовували, використовують або будуть використовувати допомогу американського народу Україні під час повномасштабного вторгнення Росії. Ця робота ведеться з допомогою кримінальних слідчих, як власних, так і залучених фахівців правоохоронних органів США та Європи. Обов’язок збирати необхідну інформацію також покладено на 17 організацій, які входять до Розвідувального співтовариства США. Ця робота розпочалася ще в червні 2022 року.

Про це стало відомо 18 січня 2023 року, коли на сайті офісу генерального інспектора Агентства з міжнародного розвитку США (USAID) з’явився документ «Стратегічний план нагляду за допомогою Україні» (Strategic Oversight Plan For Ukraine Response), написав адвокат Сергій Козьяков у статті для видання ZN.UA «Слідчі та аудитори «Могутньої трійки» проти української корупції».

«Для подальших дій створена Міжвідомча робоча група з нагляду в Україні, яка складається з офісів трьох генеральних інспекторів (Міноборони, Держдепартаменту та USAID – «могутньої трійки»), а також інших генеральних інспекторів наглядових організацій в усьому уряді США», – пише Козьяков.

Крім Міноборони, Держдепу та USAID станом на 31 грудня 2022 року до складу робочої групи входять наглядові організації (Генеральних інспекцій): Міністерства оборони, Державного департаменту, Агентства США з міжнародного розвитку, Агентства аудиту оборонних контрактів, Міністерства сільського господарства, Міністерства торгівлі, Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб, Міністерства внутрішньої безпеки, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів, Експортно-імпортного банку США, Міжнародної фінансової корпорації розвитку, Управління звітності уряду, Агентства аудиту, Армійського ревізійного агентства, Морської аудиторської служби.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.