Хто виводить кримські безпілотники убивати українців ІІ Репортаж з херсонського баштану

Топ-Новости
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 10 серпня 2023 року.

Сьогодні чергове розслідування нашої команди про виробників безпілотників у Росії, а на десерт – репортаж із херсонських баштанів, кавуни з гірким присмаком наслідків війни.

***

Росія різко нарощує виробництво безпілотних авіаційних систем. До 1 вересня тут мають затвердити новий національний проект підтримки розробки і виробництва БПЛА. Вже сьогодні виробництвом безпілотних літаків та дронів, які все більше використовують у війні проти України, у країні-терористі займаються 70 компаній. А зовсім скоро їхня кількість може вирости в рази, адже нацпроект передбачає щедре фінансування 4 федеральних програм.

По суті, йдеться про створення окремої галузі промисловості. Звісно ж, спектр використання безпілотників заявляється надзвичайно широкий, від моніторингу стану лісів, водойм, нафто- і газогонів — до аерозйомки для кадастрових служб і містопланування. Однак Росії, як і Україні, БПЛА і дрони сьогодні перш за все, потрібні для війни. Їм — для загарбницької, нам — для визвольної.

У чергу на мільярди і пільги щодня стають все нові виробники і нам важливо знати, хто вони, аби обмежити їхній доступ до західних технологій і продуктів. Адже Росія — технологічно відстала країна і радіоелектроніку, електродвигуни та інші комплектуючі для БПЛА виробники отримують через сірі та чорні схеми обходу санкцій, так званий паралельний імпорт. Це коли поставки підсанкційних товарів організовують через треті компанії або й країни. Засновники сімферопольської ТОВки “Робоавиа” ще у 2015 році паралельно відкрили виробництво безпілотників у Казахстані, куди імпортували двигуни із США і Німеччини. Зараз нові власники Робоавиа будують ще один завод – у Ростовській області. І дуже прагнуть отримати замовлення Міноборони Росії на виробництво безпілотних літаків і дронів, аби нас убивати. На жаль, головний конструктор і кілька співзасновників цієї компанії – українці-колаборанти.

Детальніше – в сюжетах наших кореспондентів.

***

Завершуємо сьогоднішній ефір репортажем із херсонських баштанів. Петро Коберник розкаже, як місцевим фермерам вдалося виростити кавуни на звільнених територіях.