Для України збережуть $300 млн в оборонному бюджеті США

Топ-Новости
Завантаження у транспортний літак боєприпасів для України на авіабазі ВПС США Фото: defense.gov

Спікер Палати представників, республіканець Кевін Маккарті заявив, що збереже допомогу Україні в законопроєкті про фінансування Пентагону, попри свої попередні слова про наміри вилучити ці кошти.

За словами спікера, він вирішив залишити ці кошти після того, як зрозумів, що в іншому бюджетному законопроєкті – про фінансування Державного департаменту та закордонних операцій – також передбачені гроші для України, пише The Hill.

Він сказав, що вилучити допомогу Україні з бюджету Державного департаменту та закордонних операцій «стає дедалі важче», тому він вирішив залишити гроші для Києва в обох проєктах.

Наступного тижня Палата представників має провести єдине процедурне голосування стосовно чотирьох законопроєктів про асигнування, зокрема фінансування Пентагону, Державного департаменту та закордонних операцій.

300 мільйонів доларів, про які йдеться, стосуються фінансування програми «Допомога Україні в забезпеченні безпеки», яка існує з 2014 року, коли Росія здійснила вторгнення в Україну.

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 325 млн долл. До нього, зокрема, увійшли ракети AIM-9M, системи ППО Avenger, боєприпаси для HIMARS, 155-мм снаряди, включаючи касетні, 105-мм снаряди та протитанкові системи.

Як зазначається, це вже 47-й пакет військової допомоги, наданий Україні із запасів Пентагону із серпня 2021 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter