Питання національної безпеки. Ефір 17 жовтня 2017 року. Ч.2

Українська пастка для політичних втікачів із Росії, Азербайджану та Узбекистану.

Бориспільський суд залишив під вартою Фікрата Гусейнлі, азербайджанського журналіста, якого 14 жовтня затримали в аеропорту “Бориспіль”, коли він прямував на рейс з Києва до Дюссельдорфа, за вимогою Азербайджану. Гусейнлі був змушений залишити Азербайджан внаслідок переслідування за журналістську діяльність і три роки тому отримав громадянство Нідерландів.

20 вересня в аеропорту “Київ” (колишні “Жуляни”) був затриманий громадянин Узбекистану, журналіст Нарзулло Охунжонов разом із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми, якого того ж дня попросив політиичного притулку, але суд постановив взяти його під варту. За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикував “авторитарну владу Узбекистану”, його статті публікуються в різних виданнях, включаючи BBC.

В Україні зараз також перебувають чотири сім’ї з Татарстану, яких переслідують в РФ за нібито терористичну діяльність – участь в в організації Хізб-ут-Тахрір. Вони просять про політичний притулок, однак суд може взяти їх під варту.

У студії Елеонора Хісамова, прохачка політичного притулку (Татарстан, РФ) і Енвер Кадиров, юрист ГО “Правозахисний рух Криму”