Питання національної безпеки. Ефір 12 грудня 2017 року. Частина 1

У першій частині випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань) від 12 грудня 2017 року:

Нинішній тиждень проходить під знаком Дня захисту прав людини, який традиційно відзначають 10 грудня. У Києві у вихідні пройшла Національна правова НЕконференція, сьогодні Мінінформполітики проводить круглий стіл “Крим. анексія безправ’я чи кінець імперії”.

Страшно сказати, але на сьогодні невідома точна кількість громадян України, які утримуються незаконно у анексованому Криму та Росії, які були вбиті чи зникли безвісти. Немає єдиного верифікованого і державою заявленого списку бранців Кремля. Цю роботу роблять правозахисні організації, журналісти, активісти і родичі політв’язнів.

Кримська правозахисна група зробила перелік із 55 людей – незаконно позбавлених свободи в політично мотивованих справах у Криму. Перелік, який щодня може бути поповнений, бо переслідування незгодних триває. Але і внутрішній опір також міцніє. І ці процеси взаємопов’язані.

Сьогодні вранці у Криму знову відбувались обшуки – у будинку члена регіонального меджлісу Ібраїма Османова в Совєтському районі, його сина на кілька годин вивозили для допиту.

Також сьогодні відновились слухання у справі “26 лютого”.

Про це в програмі говорить адвокат Едем Семедляєв. Він повідомляє про вкрай тяжкий стан арештованого Бекіра Дегерменджи, який хворий на астму, і якому не надається необхідна допомога.